12 December 2013

Bersederhanalah

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum,

All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

   

Alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh Allah untuk terus memberikan perkongsian di alam maya nie. Few months had passed  since I wrote the last entry. Fuhhh….. Draft banyak je tapi nak siapkan dan sempurnakan sesuatu entry sangatlah mencabar. Terima kasih buat yang masih sudi menyinggah ke teratak maya saya.

Tahun baru Hijrah sudah menjengah ke bulan Safar, Tahun masihi 2013 pula bakal meninggalkan kita beberapa minggu lagi. Banyak sangat perkara yang berlaku beberapa bulan ni yang membuatkan saya berkali-kali rebah dan berkali-kali bangkit untuk meneruskan perjalanan. Atas keyakinan, Allah akan memberi kepada hambaNya yang mengharap dan meminta kepadaNya. Semoga masih terus-terusan diberikan kudrat oleh Allah. Okey, enough the touching session,huhu…

Hari nie nak kongsi berkaitan kesederhanaan yang ditekankan di dalam kehidupan tak kiralah dari aspek apa pun. Pernah dengar kuliah Mufti Menk, tak pasti tajuk apa tentang kisah Salman Al-Farisi dan Abu Darda’ dalam ibadah. Setiap dari kita punya hak masing-masing. Jangan terlalu kurang, jangan terlalu lebih, tapi ambillah pertengahannya. itu lebih baik.

----------------------------------------------------------------------

A Lesson in Rights, Salman Al-Farisi Teaches Abu Ad-Darda’

Narrated Abu Juhaifa (raa): The Prophet (saws) made a bond of brotherhood between Salman Al-Farisi (raa) and Abu Ad-Darda (raa)’. Salman (raa) paid a visit to Abu Ad-Darda’ (raa) and found Um Ad-Darda’ (raa) dressed in shabby clothes and asked her why she was in that state. She replied, "Your brother Abu Ad-Darda’ (raa) is not interested in (the luxuries of) this world."

In the meantime Abu Ad-Darda’ (raa) came and prepared a meal for Salman (raa). Salman (raa) requested Abu Ad-Darda’ (raa) to eat (with him), but Abu Ad-Darda’ (raa) said, "I am fasting." Salman (raa) said, "I am not going to eat unless you eat".

So, Abu Ad-Darda’ (raa) ate (with Salman). When it was night and (a part of the night passed), Abu Ad-Darda’ (raa) got up (to offer the night prayer), but Salman (raa) told him to sleep and Abu Ad-Darda’ (raa) slept.

After sometime Abu Ad-Darda’ (raa) again got up but Salman (raa) told him to sleep. When it was the last hours of the night, Salman (raa) told him to get up then, and both of them offered the prayer.

Salman (raa) told Abu Ad-Darda’ (raa), "Your Lord has a right on you, your soul has a right on you, and your family has a right on you; so you should give the rights of all those who has a right on you."

Abu Ad-Darda’(raa) came to the Prophet (saws) and narrated the whole story. The Prophet (saws) said, "Salman (raa) has spoken the truth."

Fasting – Sahih Bukhari: Volume 3, Book 31, Number 189

------------------------------------------------------------------------------

Dari Abdullah bin Walid berkata, aku mendengar Abdurrahman bin Hurairah menceritakan dari ayahnya dari Ibnu Mas’ud bahwa ketika sedang duduk bermajelis beliau berpesan,

“ Sesungguhnya kalian berada di tengah perjalanan malam dan siang, dalam umur yang terus berkurang, dan dalam berbagai amal yang selalu dijaga. Sedangkan kematian senantiasa datang dengan tiba-tiba. Barangsiapa yang menanam kebaikan, niscaya dia akan memetik kebahagiaan, dan barangsiapa yang menanam kejelekan niscaya dia akan menuai penyesalan. Setiap orang yang menanam akan mendapatkan sesuai apa yang dia tanam. Orang yang berlambat-lambat,tidak akan bersegera bagiannya, dan yang rakus tidak mampu mendapatkan apa yang belum ditetapkan baginya. Barangsiapa yang dikarunia kebaikan maka Allah lah yang memberinya, dan barangsiapa yang dijaga dari kejelekan maka Allah lah yang menjaganya.”

(Petikan dari Ensiklopedia Hikmah- Abdullah bin Mas’ud) 

Setiap kita akan dihitung amalannya. Semoga kita tergolong dalam golongan yang beruntung dan berhasil mendapat bahagian amalan kebaikan  di akhirat kelak. Kita hanyalah musafir yang berkelanan di bumi Allah yang tiba masanya bakal meninggalkan bumi yang sementara untuk ke dunia yang kekal abadi.

Muhammad bin Hanafiyah berkata, “Sesungguhnya Allah menjadikan syurga harga bagi jiwa-jiwa kalian, maka janganlah kalian menjual jiwa kalian untuk  selain syurga.”

Jum’ah Mubarak! Smile

  

       dunia ku

   

p/s: Tajuk dan isi entry langsung tak berkait…huhu.. ape pun, semoga bermanfaat.. Winking smile   

    

With Love,Red heart

NUR

25 August 2013

Jangan beli kereta!

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum,

All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

Apa khabar sahabat pembaca sekalian. Terima kasih sudi menyinggah ke teratak yang penuh kelemahan dan kekurangan ini. Semoga ada ibrah yang dapat dikutip dari lawatan sahabat sekalian… Red heart

Currently I’m at Kelantan for research. Still got a lot of labwork to do and honestly its quite hectic week for me. But ya, I know there is no gain without pain, right? Keep it up, Sakinah! You can do it! huhu…Rainbow

Jangan beli kereta!

Tetiba pulak cakap pasal kereta kan… Lately duit banyak habis dekat kereta. Meter kereta pun dah menunjukkan kena pergi servis dan tayar pulak dah menunjukkan tanda minta dibelikan ‘baju’ baru. Quite frustrating actually because I’m quite broke now.So, I have to delay all those ‘treatment’ for my car.

#Wishihavealotofmoney.Ameen.

I’m not someone expert pasal kereta ni. But just an opinion after a year guna kereta. And this advice is for the sisters as I know brothers already an expert in this area.

Selalunya bila plan untuk beli kereta, of course akan buat pinjaman dengan bank unless those yang ada a lot of cash boleh beli cash la. Otherwise, memang akan buat pinjaman dan terikat maybe for 9 years. Sekarang dah kurangkan ke 7 years kot. Maknanya every month ada monthly commitment untuk bayar pinjaman kereta tersebut. Let’s say, RM560 per month. Selepas kira dengan gaji tiap-tiap bulan yang dapat, cukuplah untuk bayar kereta tersebut. Then, kita pun terus beli kereta with a thought, every month we just need to spend RM560 on the car.

But, did you realise there are still many-many-many things you need to know before you buy any car?

  

#1 FUEL

fuellingDIY-improving-fuel-economy-and-gas-mileage

  

Kita semua tahukan untuk pastikan kereta terus bergerak, kita perlu feed them with a petrol. We have two type 95 and 97. Basically perbezaan kedua-dua ni adalah dari segi proses dan kualiti. Dari segi harga perbezaannya dekat RM1 jugak per litre. In terms of quality of course 97 is better.

Knowing this, kita perlu kira bajet berapa jumlah petrol yang kita akan guna per month. Kalau kerja, kena consider berapa jarak dari rumah ke tempat kerja dan berapa liter petrol yang kita guna untuk ulang alik ke tempat kerja. Plus, anggaran kegunaan bulanan ke tempat-tempat keperluan yang lain contohnya shopping, jalan-jalan, balik kampung dan etc.

Lets say, RM200 for petrol. So, total for now is: RM560 + RM200 = RM760.

 

#2 Service + Maintenance

Bila dah guna kereta, jangan lupa pulak yang kita perlu service kereta secara berkala. Tambah-tambah untuk mereka yang selalu travel jauh-jauh. Setiap kereta dah ada guide untuk servis masing. Selalunya every 5000km, kena tukar certain-certain thing untuk kereta tersebut. Saya pun takdela tahu sangat tapi ambiklah tahu jugak kalau tak nanti kena tipu je dengan pomen yang tak jujur.

   

 28285829

Ni antara list yang perlu untuk servis dan maintenance. Kalau untuk kereta auto dan manual, jenis servis adalah berlainan. Ia mengikut keperluan kereta masing-masing.

Setakat 3 kali saya servis kereta ni, paling murah pun RM180 camtu kat perodua. Kereta yang saya guna ni sambung bayar yang abah punya je. Sebab meter dah banyak km jalan, jadi banyak benda jugak perlu tukar. Ada yang almost RM300 pun ada jugak.

Ok. Jadi ambik contoh, 3 bulan sekali servis dan sekali servis adalah RM180. Jadi perlu bajet every month simpan RM60 untuk car service.

Total for now is: RM760 + RM60 = RM820

 

#3 Emergency

Seterusnya adalah untuk emergency. Biasalah kalau dah namanya mesin, pasti ada kalanya buat hal. Sama jugak macam badan kita. Hari ni elok je sihat. Tenogk esok tetiba dah ke hospitalkan. Kereta pun ada masanya emergency jugak. Kita pun tak boleh nak bajet kadang-kadang. Jadi perlu sentiasa ada sedikit simpanan untuk emergency kereta ni.

  

1175738_10152230277089572_1677993938_n

  

Ni contoh-contoh warning dalam kereta yang menunjukkan kerosakan pada kereta. Perlu sangat-sangat ambik tahu supaya kita lebih alert dengan masalah sebenar kereta kita. Jangan hanya lepas pada orang je untuk baiki. AMbil tahu serba sedikit. Kena ambil tahu jugak bahagian depan yang enjin tu. Ada tempat untuk ‘air’ kat bahagian enjin tu yang perlu pastikan ianya tak kering. Kena pandai-pandai jugak bila bawak kereta tu, ada rasa lain macam tak. Kalau rasa lain tu, kena cari jalan untuk pastikan ada kerosakan ke. Tayar perlu maintain selalu. Ada pressure yang dah ditetapkan untuk isi angin tayar. Perlu alert supaya boleh elakkan emergency dan kerosakan teruk pada kereta.

Let’s say kita simpan RM50 every month for emergency. so total now is:

RM820 + RMRM50 =RM870

 

#4 Roadtax + Insurans kereta

newroadtaxstructure

  

Untuk roadtax dan insurans ni perlu renew every year. Untuk roadtax tak pasti kalau boleh buat untuk 3 tahun terus ke atau lebih. Untuk roadtax, ia akan berpandukan cc kenderaan anda. Lebih tinggi cc, lebih banyak kena bayar. Insurans pulak akan based pada harga kereta yang kita letak that year. Kalau letak tinggi, banyaklah kena bayar. Kalau baru beli kereta sebab harga kereta masih tinggi, memang boleh cecah RM1000++ dan ke atas. RM2k-3k pun ada kalau kereta yang kita beli ni memang mahal.

Let’s say, RM1400 untuk renew roadtax + insurans. RM1400/12 months = ~ RM117/month.

So, total for now is, RM870 + RM117 = RM987.

Jadi total per month actually RM987 yang kita perlu bajet untuk kereta. Almost RM1K.

Disclaimer: The exact figures is based on your owned car. It might be varies.

  

Jadi sekarang nampak tak berapa sebenarnya yang kita akan habiskan untuk kereta? Jadi, sebelum beli kereta, beli dengan ilmu yang cukup. Jangan sebab dah kerja, tengok orang pakai kereta macam best, kita pun beli jugak. Beli dengan ilmu. Kalau tak. JANGAN BELI KERETA!

And one more yang special di Malaysia, you need to renew your driving licence every year. Smile with tongue out

On my birthday this month, I’ve renewed my licence at JPJ Ipoh. Sekarang dah tak boleh renew kat pejabat pos sebab lesen dah tukar yang lain. Bukan macam dulu. Luckily, it did not takes much time for that.

20130805_204006

Macam IC kan. Siap ada hologram bagai. Thumbs up!

 

  20130201_20555620130318_125157

This is My log book for car. Everytime isi minyak, servis, car wish or anything yang berkaitan dengan kereta saya akan masukkan kat sini. Simpan dalam dashboard kereta supaya senang nak catat. Dari sini boleh betul-betul bajet berapa banyak habis untuk kereta (gambar ni bulan 3 hari tu punya, jadi belum banyak lagi yang tercatat)

 

Semoga bermanfaat!

  

With Love,Red heart

NUR

15 August 2013

August: 3 in 1

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum,

All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

Alhamdulillah, masih diberi nikmat kehidupan yang selesa oleh Allah. Gempar berita pembunuhan umat Islam beramai-ramai oleh pengkhianat Mesir. Semoga Allah membantu saudara kita di sana.

  

August: 3 in 1???

  

tumblr_m86pbdPLo41rvim5co1_500

   

Dalam bulan Ogos ni, Alhamdulillah, ada 3 celebration iaitu Ramadhan, Birthday dan Eid.  Jadi perkongsian kali ni sekadar coretan tentang moment-moment meraikan perayaan nie semua.

   

Red heartRamadhan

Alhamdulillah, Ramadhan kali ni berpuasa bersama suami dari awal hingga akhir. Memandangkan kami tinggal berjauhan kerana tuntutan tanggungjawab masing-masing, Ramadhan kali ni paling lama kami tinggal bersama. Selalunya 3,4 hari je kemudian kembali berpisah.

Bila berada lama dengan suami ni, macam-macamlah perkara yang dilalui bersama dalam tempoh tersebut. Bukan mudah untuk jadi isteri yang betul-betul memberikan yang terbaik apa yang diperlukan oleh suami. Sepanjang puasa ni pulak kerana gastrik yang agak teruk, kebanyakan masa di habiskan dengan terbaring di katil dan malamnya kadang-kadang pukul 10 dah pun terlelap. Yang paling mencabar rasanya nak siapkan masakan bersahur dan berbuka. Dah bolehlah masak sikit-sikit walaupun rasanya dan presentation makanannya agak out. huhu… Insyaallah akan diperbaiki. (Abang, sediakan dapur yang best untuk kina,mesti kina rajin rajin masak punya, huhu) Smile with tongue out

   

20130715_18500620130720_054014

1081310_10201543568488170_1172042044_n1081119_10201543568808178_1626017172_n

Ni je yang sempat snap. Memang yang simple-simple je boleh. Yang susah-susah memang tak reti plus bahan yang terhad. Masak untuk sekadar makan dua orang memang agak membazir masa bulan puasa. Banyak makanan akhirnya dibuang je. Kena cari jalan supaya makanan yang dimasak tu sedap dan cukup serta tak membazir.

   

Ada juga sekali berbuka di hotel teman suami, sekadar entertain auditor yang datang untuk audit kilang tempat suami bekerja. On the way balik tu, singgah Kinta RiverFront Walk. Cantik sangat tempat ni. Lebih kurang macam i-City la. Jalan-jalan kejap je singgah 21 Grilled then balikla.

20130716_21042620130716_21070220130716_21102620130716_211234

   

Dalam tempoh sebulan ni, banyak perkara yang saya nampak perlu dibaiki dalam rumahtangga kami. Kita kadang dek kesibukan seharian dengan pekerjaan dunia, ada perkara yang kita leka. Perlu sentiasa muhasabah kembali. Semoga Allah terus merahmati dan meredhai pernikahan ini dan mengurniakan rumahtangga yang sakinah, mawaddah wa rahmah. Ameen.

        

Red heartBirthday

4 August adalah hari lahir saya. Alhamdulillah genap 25 tahun. Semakin pendek umur yang diberi pinjam oleh Allah. Semoga saya mampu memanfaatkan baki umur ini sebaiknya. Tiada yang istimewa sangat sempena hari kelahiran saya ni. Sekadar meraikannya bersama suami. Dapat surprise gift jugak. Thanks abang! ^^,

    

20130804_191553

Kitaorang celebrate dekat Secret Recipe sebab saya teringin sangat nak makan Macaroni Prawn with Cheese. Walaupun sebenarnya takdela suka keju tapi sangat falling in love dengan yang ni.

     

20130619_192959

Lagi satu yang selalu order kalau pegi Secret recipe adalah Thai Fried Rice. Sedaplah jugak tapi agak pedas. But I enjoyed it! =)

Dengan pertambahan umur ni, semoga ia seiring dengan penambahan dan penambahbaikan amalan. Terima kasih buat yang wish dan mendoakan saya sempena hari kelahiran saya. Maaf sekiranya ada yang ter’miss’ tak sempat reply. Semoga Allah juga mengurniakan kebaikan buat kalian semua. Thumbs up

   

Red heartEid Celebration

Lastly, Eid Celebration. Tahun ni kali pertama beraya di rumah mertua, kampung suami. Alhamdulillah, kami dari dua negeri yang berbeza jadi pastinya punya dua budaya yang berbeza. Beraya tahun ni dengan ‘style’ orang perak pulak.Hari raya pertama pun dah meriah dengan kunjungan saudara-saudara terdekat memandangkan kebanyakan saudara duduk berdekatan.

Walaupun rasa kelainan sedikit sebab dah 24 tahun beraya bersama keluarga di Kelantan, dan tahun ni pula beraya di tempat lain, tapi Allah kurniakan kebahagiaan juga bila bersama mereka. Saya masih juga kekok sedikit bila bersama keluarga mertua. Semoga ikatan kami akan lebih erat lagi dan mampu jadi menantu yang baik buat Mak dan Abah.

   

20130808_124237

I Syawal di Kuala Kangsar, Perak

20130808_135807

20130808_135813

20130808_163446

C360_2013-08-08-13-22-30-506

   

Raya kedua kami bertolak ke Kelantan. Alhamdulillah, jalan takdela jam sangat cuma pergerakan agak perlahan jadi tiba agak lewat di destinasi.

   

20130809_174222

C360_2013-08-11-08-01-03-863

1174919_523805594355686_542833555_n

   

Catatan perjalanan Ogos 2013

Semoga Allah MerahmatiRed rose

   

Sekarang ni perlu betulkan mode dari ‘beraya’ kepada ‘belajar’ pula. September ni bakal masuk ke Semester 4 PhD. Semakin suntuk masa yang ada untuk habiskan PhD. Masih perlu terus tingkatkan momentum usaha dan doa. Semoga Allah sentiasa merahmati, meredhai dan mempermudahkan setiap amal yang saya lakukan. Ameen

  

With Love,Red heart

NUR

23 July 2013

Say NO to CELLULITE

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum,

All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

Alhamdulillah, masih diberi pinjaman nyawa untuk terus berada di bulan Ramadhan yang penuh barakah ini. 15 Ramadhan today. Another 15 days to go,insyaallah. May Allah keep our momentum to do our best in this blessing month. Ameen. [Don’t forget to say Ameen after every doa :) ]

Hari ni saya nak kongsi tentang selulit yang memang setiap wanita mengalami mengalaminya tak kira kurus atau gemuk. Cuma yang membezakan adalah teruk ataupun tidak.

APAKAH ITU SELULIT?

Selulit adalah pengumpulan sel-sel lemak pada jaringan kulit secara berlebihan. Keadaan ini menyebabkan permukaan kulit tampak tidak rata dan berkedut seperti kulit oren. Boleh dikatakan hampir setiap wanita mengalami keadaan ini dan ia adalah NORMAL. Stretchmark pula adalah garisan putih atau rekahan yang muncul pada bahagian peha, perut (terutamanya wanita hamil atau mengalami masalah buncit), lengan, betis dan bahagian-bahagian lain.

ORANGE PEEL

Orange-peels-a-sign-and-also-synonym-to-cellulite

 

Selulit kelihatan seperti kulit yang bergelombang, bertekstur seperti keju yang berongga atau kulit limau purut. Peringkat keparahan’ selulit ada pelbagai jenis, mulai yang ringan (hanya akan nampak seperti kulit dicubit, kulit yang bergelombang hanya muncul pada bahagian yang dicubit), hingga pada kes yang berat, kulit nampak ‘kusut/ tidak rata’ dan bergelombang, seperti keadaan kawasan ‘gunung dan lembah’.

Selulit merupakan pengumpulan sel lemak pada jaringan kulit yang berlebihan sehingga permukaan kulit nampak tidak rata, seperti kulit limau purut ! Sewaktu kehamilan, sebahagian besar wanita punya masalah selulit, kerana selama kehamilan terjadi peningkatan kadar hormon estrogen dan progesteron secara mendadak sehingga menghasilkan lebih banyak lemak yang disimpan untuk melindungi janin.

Selulit ini biasanya muncul pada bahagian tubuh yang kurang aktiviti seperti paha, belakang badan, perut, pinggul, betis dan lengan. Selulit akan muncul seiring dengan pertambahan usia, di mana kulit kehilangan kekenyalannya. Kenaikan berat badan membuat selulit lebih mudah dikenali, namun orang kurus tetap juga boleh mempunyai selulit, khususnya jika dikaitkan dengan faktor genetik. Jika ibu kita punya selulit, kemungkinan kita juga akan memilikinya.

Faktor lain yang meningkatkan peluang seseorang mempunyai selulit adalah tekanan perasaan (stress) dan juga gaya hidup yang kurang berolah raga.

PUNCA-PUNCA SELULIT

1. Kurang aktif dan merokok

Tabiat merokok akan menyebabkan kalenjar hormon rosak. Jadi mereka yang mengalami kerosakan sistem hormon ini memiliki hormon estrogen tinggi dan tiroid rendah akan lebih cenderung menghadapi selulit.

2. Diet tidak teratur

Diet sebegini biasanya kekurangan kandungan serat dan apabila tiada senaman dilakukan, apa yang dimakan membentuk lemak. Seterusnya akan menyebabkan mengumpulan lemak dan membentuk selulit.

3.  Pakaian yang ketat

Pakaian yang terlalu ketat akan melambatkan pengaliran darah dan menyebabkan selulit walaupun bagi mereka yang kurus.

4. Faktor fizikal

Masalah ini terjadi bila ada perubahan pada lapisan lemak di bawah kulit. Apabila perubahan ini berlaku, maka berlakulah masalah selulit.

5. Duduk terlalu lama

Ini boleh menjadi pencetus selulit ditambah bila anda duduk dalam keadaan yang salah. Contohnya apabila anda duduk didalam keadaan membongkok dan kurang bergerak hingga sendi tulang menjadi kaku seperti duduk di depan komputer terlalu lama.

6. Pengambilan kafein

Jangan tak tahu, minuman yang mengandungi kafein merupakan salah satu sebab kenapa adalah selulit di badan. Bukan tidak boleh minum langsung, tapi berpada-padalah.

  

HILANGKAN SELULIT DENGAN SERBUK KOPI

  

20130528_101810

LULUR KOPI + GEL MANDIAN SANTAN KELAPA

Ramai wanita yang masih mencari apakah kaedah terbaik untuk mengurangkan selulit kerana ianya mengganggu penampilan terutama di bahagian perit, peha dan kaki.

Salah satu cara yang boleh menghilangkan selulit adalah dengan menggunakan serbuk kopi. Kandungan kafein pada kopi mampu memperbaiki aliran darah, mempercepatkan pengelupasan sel-sel kulit mati dan menghaluskan kulit. Apa yang lebih baik ia berfungsi mengurangkan timbunan lemak yang membuatkan kulit anda kelihatan seperti kulit “limau”.

Lulur kopi + gel mandian santan kelapa mampu membantu anda untuk menghilangkan selulit yang berada di tubuh anda, insyaallah. Dengan syarat, ia harus dilakukan dengan kerap.

   

   lulur kopicara guna

    

Caranya:
1. Campurkan lulur kopi kedalam satu bekas dan masukkan gel mandian.
2. Kacau sampai sebati.
3. Lulur atau sapukan campuran tadi ke seluruh tubuh anda.
4. Sambil itu, urutlah secara lembut tubuh anda. Terutamanya pada bahagian yang ada selulit.

5. Urutan ini bagus untuk membebaskan sel-sel lemak yang terperangkap dan seterusnya mengurangkan selulit.

6. Biarkan lulur tersebut di badan anda 15-20 minit.

6. Akhir sekali, bilas tubuh anda.

Amalkan cara hilangkan selulit dengan kopi ini dua hari sekali hingga anda berpuas hati dengan hasil yang diperolehi.

 

SAY NO CELLULITE

Berminat untuk mendapatkan Lulur Kopi + Gel Mandian Santan Kelapa?

Dapatkannya di BIDADARI SOLEHAH 2.0 Red heart

Selamat mencuba! Smile

 

with Love,Red heart

NUR

15 July 2013

Muslimah vs Kecantikan

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum,

All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

Alhamdulillah, masih di dalam bulan yang mulia, bulan Ramadhan. Semoga hari-hari yang berlalu ini dimanfaatkan sepenuhnya oleh kita. Semoga setiap amalan kita diterima Allah. Ameen.

 

BS

 

This few weeks, saya mula aktifkan kembali perniagaan Kina Blogshop yang sekarang ni dah pun berubah kepada nama Bidadari Solehah 2.0 di bawah naungan Bidadari Solehah Enterprise kepunyaan adik saya. Bidadari Solehah Enterprise mainly memasarkan produk pakaian muslimah seperti tudung labuh bulat, segi tiga, shawl, jaket labuh dan sebagainya yang diuruskan adik saya. Bidadari Solehah 2.0 pula membekalkan produk penjagaan kesihatan dan kecantikan yang diuruskan oleh saya. Sebelum ni Kina Blogshop ada berbagai jenis produk, tapi kali ni saya fokuskan untuk produk yang khusus buat wanita pula.

Ada yang bertanya saya mengapa memilih produk kesihatan dan kecantikan untuk di jual. Ada juga yang pelik sebab saya terlibat dengan dakwah dan selalunya, orang yang sebegini akan pilih produk pendidikan, pakaian muslimah dan lainnya yang lebih bersangkut paut dengan produk islamik.

 

allah-is-beautiful

Innallaha jamil, wa yuhibbu al-jamal: Allah itu cantik dan sukakan kecantikan.

 

Kita sering melihat ramai muslimah yang alhamdulillah menutup aurat dengan sempurna, terutamanya yang bertudung labuh, kurang memberikan perhatian dan mengambil berat tentang penampilan diri. Tampil cantik dan rapi dianggap sebagai sesuatu perkara yang dianggap terlarang. Disebabkan kekeliruan ini, ramai muslimah yang tampil dalam keadaan yang tidak sewajarnya dan menyebabkan ramai yang prejudis kepada muslimah ini sebagai seorang yang tidak tahu asas penjagaan diri dengan baik.

  

“Mereka tidak langsung untuk cuba menghias diri mereka walaupun secara minimum. Yang saya maksudkan secara minimum itu adalah berhias secara tidak berlebihan. Cukuplah seseorang muslimah itu tampil dengan wajah yang segar, normal, tidak berminyak,  tidak layu sayu atau kelihatan murung seperti dilanda kesedihan yang mendalam.

Seseorang muslimah sepatutnya menampilkan wajah yang ceria dan berseri-seri. Wajah yang tenang dan tidak kelihatan seperti berada didalam kesusahan dan kesempitan. Kategori minimum juga termasuk tidak membiarkan tubuh mengeluarkan bau tidak enak, sehingga menggangu orang sekeliling. Tudung juga tidak sepatutnya dibiarkan berkedut seribu, lusuh dan tidak rapi dan dipakai secara berulang – ulang tanpa dibasuh. Jadi macam mana orang lain boleh menerima kita jika penampilan kita comot dan berbau busuk kan?

Sebenarnya kita hanya keliru. Berhias adalah dibenarkan tetapi hendaklah tidak sampai kepada hiasan yang tabarruj. Berlebihan dalam berdandan, menampakkan bentuk sanggul, dan bermekap secara berlebihan.” (Via akuislam.com)

   598730_2887429124966_2118394784_n

Wanita diciptakan Allah dengan ciptaan yang indah dan cantik. Segala sesuatu yang dikurniakan oleh Allah SWT patutlah kita syukuri, dan perwujudan rasa bersyukur tersebut boleh diaplikasikan dengan selalu menjaga dan merawat pemberianNYA. Begitupun dengan kecantikan, kecantikan luar dan dalam yang telah disematkan ke dalam diri setiap muslimah sepatutnya kita jaga.

Saya sendiri dahulu langsung tidak mementingkan penampilan diri. Kerana terasa tiada keperluan untuk menjaga penampilan tersebut dan memang kadang-kadang timbul kerisauan andai terlalu ‘over’ dalam menampilkan diri dikhalayak ramai. Dari saya Form 1, ummi belikan saya pencuci muka dan toner untuk dipakai. Hatta bedak pun di beli dan disuruh pakai supaya sekurang-kurangnya muka tidaklah kelihatan comot dan tidak bermaya. Walaupun sudah disediakan keperluan tersebut, saya langsung tidak menggunakannya. Perlu sentiasa dan di suruh, baru guna. Huhu..Tapi disebabkan kelekaan tersebut (sebab masa tu muka masih okey), akhirnya bila dah mula teruk, makin susah hendak di rawat.

Permulaannya sebab salah guna produk. Sehingga sekarang pun, saya tak boleh katakan yang kulit saya boleh kembali macam dulu sebab dah macam-macam guna alat penjagaan yang banyak chemical. Tapi alhamdulillah, dari situ saya banyak belajar tentang asas-asas penjagaan diri. Apabila kita pelajari dan praktikkan semua ni, bukanlah bermaksud kita nak menunjuk-nunjuk kecantikan kita pada orang ramai. Tapi lebih kepada untuk menjaga diri sendiri. Ramai antara kita apabila memiliki kulit yang tidak sihat, tidak berusaha untuk merawatnya nak memandang enteng perkara ini sehingga akhirnya semakin melarat. Sering juga saya memberikan konsultansi pada sahabat-sahabat saya berhubung perkara ini.

Saya tak suka, wanita muslimah dilabelkan sebagai seorang yang comot dan tidak menarik. Menarik di sini tidaklah maksud saya perlu tampil dengan personaliti yang tabarruj di khalayak tetapi sekurang-kurangnya apabila dipandang, memberi keselesaan pada yang memandang. Ramai juga muslimin yang saya jumpa minta di carikan muslimah untuk dijadikan isteri dan apabila ditunjukkan calonnya, akhirnya tidak berkenan kerana masalah rupa. Betul, agama dan akhlak muslimah tersebut lebih dahulu perlu dijadikan penanda ukur untuk dijadikan calon isteri. Tetapi, Islam masih tidak menafikan kriteria ‘cantik’ dalam pemilihan kerana fitrah wanita ingin cantik dan fitrah lelaki ingin memiliki yang cantik.  Tidaklah cantik itu diukur dengan kulit yang putih, hidung yang mancung, mata yang bulat dan sebagainya kerana cantik itu sangat subjektif. Tetapi cukuplah kita menjaga kulit dari sebarang cela yang merosakkan kulit tersebut. Jangan terlalu obses untuk kelihatan cantik sehingga membuat perkara-perkara yang tidak sewajarnya.

 

pakej-kecantikan-300x180

 

Dalam menjaga diri, perlu dititikberatkan juga bahan-bahan yang digunakan dalam alat penjagaan tersebut kerana ia mungkin memudaratkan kesihatan kulit kita. Elakkan produk yang menggunakan banyak bahan kimia dan usahalah untuk mencari produk yang berasaskan semulajadi. Walaupun kesannya agak lambat, tetapi ia lebih baik untuk kulit.

Mulai dari kecantikan luar, ia boleh dilakukan dengan rajin melakukan perawatan. Dan berikut tips perawatan bahagian wajah dengan langkah-langkah yang betul:

Red roseCuci muka dengan pembersih untuk membuang kotoran

Red roseGunakan Scrub untuk membuang sel-sel kulit mati

Red roseLakukan urutan (ringan) di wajah

Red rosePakai masker yang sesuai dengan jenis kulit, dua minggu sekali

Red roseKemudian gunakan toner untuk menutup kembali liang pori.

Red roseJika wajah berjerawat, gunakan obat anti jerawat, jika berjenis kulit kering, gunakan pelembab.

  

poise_organic_spa2

  

Apabila berbicara tentang kecantikan, pasti yang ada di fikiran hanyalah kulit wajah. Di sinilah kesilapan kerap yang kita lakukan. Kulit badan kita juga perlu di jaga dan di rawat dengan rapi. Kebanyakan kita sering mengabaikan kesihatan kulit badan kerana tidak dirasakan perlu kerana badan kita tertutup oleh pakaian dan tidak terlihat maka tak perlu dijaga. Sekiranya terdapat cela seperti parut dan jerawat, kita langsung tidak menghiraukannya untuk dirawat. Sebab itu kulit kita sentiasa kusam dan tidak bermaya. Apabila menjelang pernikahan/perkahwinan, barulah kita mula sibuk ke spa dan salon untuk merawat kulit tubuh. Untuk dapatkan kulit yang segar dan sihat, rawatan perlu dilakukan secara berterusan, dan hasilnya tidak diperolehi dalam waktu yang singkat. Tambahan pula buat yang sudah berkahwin, haruslah kita lebih menjaga penampilan diri untuk suami. Untuk perawatan tubuh boleh dilakukan dengan melulur/scrub  badan 1 atau 2 minggu sekali dan perawatan dari dalam boleh dibantu dengan pola makan dan hidup yang sihat. Banyak makan buah dan sayur, minum air masak dan rehat yang cukup.

Apabila saya berbicara mengenai ini, tidaklah bermaksud saya expert dalam ini semua. Tetapi dengan pengetahuan yang cetek serta melihat kondisi muslimah kini, saya terasa terpanggil untuk memberi kesedaran kepada mereka supaya mula menjaga penampilan diri. Bukan untuk orang lain, tetapi tuntutan itu lebih kepada memenuhi hak penjagaan tubuh badan anda sendiri. Setelah saya lalui fasa-fasa ‘kosong’ tanpa ilmu ini sehingga dan ada knowledge sikit walaupun masih lagi belajar semoga boleh terus kelihatan yang terbaik buat suami, saya ingin berkongsi dengan anda semua juga. Kerana inilah akhirnya saya fokuskan perniagaan Bidadari Solehah 2.0 dengan produk kesihatan dan kecantikan khusus buat wanita muslimah. Walaupun sekarang ni produk hanya sedikit, insyaallah akan di tambah dari semasa ke semasa kerana saya takkan jual sesuatu produk sebelum saya sendiri yakin dengan kualiti produk tersebut.

 

Sudilah berkunjung ke kedai maya saya di sini:

BIDADARI SOLEHAH 2.0

Untitled

Saya masih dalam proses menubuhkan sebuah group secret khusus untuk muslimah dalam membincangkan persoalan-persoalan mengenai muslimah,khususnya dalam penjagaan diri. Ia diberikan nama Mahabbah Circle (Sisters Space), nama halaqah saya yang insyaallah juga nanti kita akan saling berhalaqah bersama. Saya tidak buka kepada umum. Ia khusus untuk anda semua yang betul-betul berminat dan boleh memberikan komitmen. Insyaallah.  Terbuka buat yang berumur 17 – 28 tahun sahaja. Boleh request di sini dan saya berikan steps sebelum anda dapat menyertai group ini.

 

MAHABBAH CIRCLE (SISTERS SPACE)

 

SEMOGA ALLAH PERMUDAHKAN SEMUANYA. MOHON DOANYA. Smile

Ketaatan dalam bersyariat bukanlah alasan untuk kita mengabaikan penampilan diri. Islam muncul bukan sebagai pembelengu kecantikan, namun hanya mengawal dan mengatur saatnya bila kecantikkan itu harus ditampilkan dan bila kita harus menyembunyikan kecantikan yang dimiliki... ^^
Dapatkan produk homemade spa di sini:


https://www.facebook.com/bidadarisolehah2.0
"A WELLNESS FOR YOU"

WITH LOVE,Red heart

NUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Site Meter