06 October 2016

Tech Dome Penang

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful Assalamualaikum, All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

My student came to see me and suggested a science centre to visit. I haven’t heard about this place before this. According to him this centre just open for few months and maybe because not enough advertisement given so many people didn’t know about this centre yet. So, I called y friend and decided to give it a try.

P_20160810_122316 

 

WhatsApp Image 2016-08-10 at 5.42.56 PM

Tech dome located at Komtar Building. If you park at Perangin Mall, there will be a cross bridge to go to Komtar. It is not easy for us to find this place though as we are not really familiar with Komtar. The ticket for adult is RM20 and RM16 for student. For children RM12 I think. Forgot already. Laughing out loud

 

P_20160810_140307

P_20160810_143510

If you are brave enough, you can slide on this slider. =P

 WhatsApp Image 2016-08-10 at 5.43.23 PMWhatsApp Image 2016-08-10 at 5.43.54 PMP_20160810_140533

P_20160810_140315

P_20160810_141618

 

When I went there, there is a group from Kings Academy. Seeing how fun there are to be here really made my day. You can find a lot of demo on science theory especially physics and also biology. Its a great place to bring your children for a play-learn day. Will definitely bring Suhail here when he grown up a bit later, insyaallah.Smile

 

  P_20160810_141624     P_20160810_143530 P_20160810_143540

P_20160810_143820 

 P_20160810_144234 

P_20160810_151847P_20160810_151851P_20160810_151900P_20160810_151904

 

For more info about this place, please refer to:

Emailhttp://techdomepenang.org/

Mobile phonehttps://www.facebook.com/techdomepenang/?fref=ts

 

With Love,Red heart

NUR

30 March 2016

Have strength! Allah knows best!

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful Assalamualaikum, All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

There’s a time in your life, you will questioned:

Why is it so hard?

Why is it always me?

Why does it happen this way?

And a lot more of “why”.

If only I hadn’t done that.

If only I do like this and not like that.

If only I know this will happen, I will prepared myself for that.

And a lot more of “if”.

541289_10151429395353122_942916709_n

 

So when Allah Subhaanahu wa Ta'ala , in His Infinite Wisdom, tests us with a situation that we think is difficult or takes away something that in our mind was good for us, we need to remember that perhaps it may not be so. Perhaps if we had continued in our way, it might have been harmful for us and whatever Allah decreed for us is actually better for us, for He is All-Wise and All-Knowing. Allah says:

'...and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know.' (Surah Baqarah: 216)

Al-Hasan al-Basri said: 'Do not resent the calamities that come and the disasters that occur, for perhaps in something that you dislike will be your salvation, and perhaps in something that you prefer will be your doom.'

Remember that we are dealing with the One who is Arham ar-Raahimeen, the Most Merciful of all that show mercy. All the mercy that we have in this world from Adam (Alaiyhi Salaam) to the Day of Judgment is only one hundredth of the Mercy of the Most Merciful. And He is Most Wise. He knows and we don't know.

Our minds, our logic and our senses cannot even begin to fathom the Wisdom, the Knowledge and the Hikmah behind Allaah's decisions and verdicts. It is He who is the Wise....it is He who is the Just and it is He who is the Knower of the unseen. If we trust in Allaah, He will suffice and it is He who will grant us goodness in any situation and under any circumstances.

'And when someone puts all his trust in Allah, He will be enough for him.' (Surah at-Talaaq:3)

The Prophet (sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: 'If you put your trust completely in Allah, He will arrange for your sustenance in the same way as He provides for the birds. They go out in the morning with their stomachs empty and return filled in the evening.' (Tirmidhi-saheeh).

'The greatest reward comes with the greatest trial. When Allaah loves a people He tests them. Whoever accepts that wins His pleasure but whoever is discontent with that earns His wrath.' (Saheeh al-Tirmidhi)

So have faith in Him and trust in Him and although, sometimes we may not understand the reason behind certain things, know that as long as you obey Him, whatever He will do for you is, in fact for your betterment.

     

81156c6daa5c760f16e496f6df82dda1

  

There´s a time in your life
When the world is on your side
You might not feel it
You might not see it
But it surrounds you like a light
Makes you stronger for the fight

Never letting go
Gotta learn to grow
Watch me as I touch the sky
Still I fly
Now I know just what I gotta do
Find the dream is new
Give it all I got this time
Still I fly

Bring it in
I´m gonna shine
It´s my moment
Gotta live it
Live it right

I´m fliyng
Flying so strong
I´m movin´
I´m movin´ on
I´m never letting go

 

Have strength!

For Allah knows what is best for you!

Keep flying high! Smile

With love,Red heart

NUR

21 January 2016

Finally, Officially Graduated!

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum, All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

Alhamdulillah, I’m now officially graduated (PhD Medical Physics) on 17th November 2015 last year. Finally! Hot smile Before this, I’m not really interested in attending convocation as it is very hectic event and to me. Tapi considering this might be my last journey in formal education level. So, yeah, I’m really looking forward for this event. Alhamdulillah everything went well, yesterday. My husband booked official photographer untuk hari tersebut. Tujuannya bukan nak posing lebih-lebih pun. Just wanna have someone who can take the photo for us. Kami pun dah lama plan nak ambil gambar studio tapi langsung tak berkesempatan. So, we take this opportunity to have out small official family photo.

        

c7f4f8f7-2f0f-4c5e-989c-9e8d9b43cc2b

Sebelum masuk dewan sempat bergambar dengan Ummi dulu. Insan yang banyak berkorban untuk saya… Red heart

      

12274375_10207590145688821_6417628816047497606_n

I’m here! Winking smile

    

82a25586-9b70-4c01-8535-c8e1c1092f2d

Sidang pertama, ijazah disampaikan oleh  Canselor USM, Tuanku Syed Sirajuddin. Tuanku tetap senyum menyampaikan satu-satu scroll kepada para graduan walaupun nampak macam tak larat sangat.

         

AoPJR3K4ITI4MTuPgxD927gigMNpEE-C8D-OZGuGPWAK

 

11215059_714395095362233_1476871077548477967_n

 

0391b027-7d87-494b-a2ea-d3f76aaa94be

Sewaktu doa dibacakan di akhir majlis, doanya sungguh menyentuh hati saya. Hampir saya menangis mengaminkan doa yang dibacakan. Semoga, Ilmu yang diperolehi dimanfaatkan sesungguhnya, tidak menggunakan ilmu ke jalan yang tidak sepatutnya dan semoga ilmu yang diperolehi ini menjadikan saya orang yang semakin merendah diri dan kukuh jati diri sebagai seorang Muslim.

 

“Hindarkan Ya Allah

kejayaan hari ini

Menjadikan kami lupa diri

Tidak mengenal erti budi

Akhirnya akan membinasakan diri

Hindarkan Ya Allah kejayaan yang dikecapi

Menjadikan bongkak takbur diri

Lupa pada ikrar dan janji

Pastinya akan memudarat diri sendiri

Ya Allah

Janganlah kerna ilmu sedikit yang dimiliki

Menjadikan kami rasa tinggi diri

Sebaliknya suburkan sifat rendah diri

Dengan sentiasa memujiMu Ilahi”

 

IMG_6452

 

With Love,Red heart

NUR

04 January 2016

Suhail Educational Activities: Updated!

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum, All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

Semenjak dah ada Suhail ni, sentiasa tercari-cari method terbaik untuk pembelajaran Suhail. Masa pregnant lagi dah study sikit dan terbaca tentang Glenn Doman selepas baca perkongsian dari rakan facebook yang attend kursus nury. Glenn Doman percaya yang otak bayi snagat amazing dan mampu menyerap apa sahaja yang diajarkan kepada mereka. Yang penting, perlu tahu bagaimana untuk stimulate dengan cara yang betul dan terbaik. Glenn Doman then founded The Institute for The Achievement of Human Potential. Glenn Doman juga ada menulis buku berkaitan early development programs on how to teach babies from birth reading, mathematics, Encyclopedic Knowledge & Physical Program. Mulalah pencarian saya untuk dapatkan buku Glenn Doman bagi memahami teknik-teknik yang perlu untuk diajarkan kepada Suhail. Memang boleh tahan juga harganya. Pejam mata jela beli. huhu…

 

11912910_10206992410185807_810172878_n 

Setakat ini, 4 buah buku ini sahaja yang saya ada. Insyaallah masih cuba melengkapkan koleksi yang lain.

 

Saya mula ajar Suhail flashcard huruf hijaiyah baris atas semasa Suhail berumur 2 bulan lebih. Memang reaksi Suhail sangat bagus dan betul-betul fokus pada card yang saya flashkan. Bila kata flash card, maksudnya kita tunjuk kad laju-laju. Kalau boleh kurang 1 saat bagi setiap kad sebab bayi belajar sangat cepat. Penemuan terbaru selepas kursus Nury, bayi mampu menyerap perkataan sekaligus. Jadi boleh terus tunjuk perkataan. Macam kaedah doman, terus flashkan perkataan yang dekat dengan bayi macam “mommy” “dad” instead of ajar ABC. Jadi, saya ubah dari Kad hijaiyah huruf atas kepada high frequency word dalam al-quran cth: “Min”, “Allazi”.

Setakat ini, saya ajar Suhail 4 benda.

 

1) High frequency word (HFW)

11868826_10206992315943451_1854234435_n

 

Saya beli softcopy dari Pn Irina dan print pada card saiz A4 berketebalan 200gsm. IPN ada keluarkan HFW sebanyak 300 perkataan beserta video. Boleh dapatkan di sini : http://www.islamicparentingnetwork.net/product/hfw/

Saya pilih 3 perkataan untuk di flashkan pada Suhail. Anggaran dalam 3 hari sekali, tukar. Boleh pilih jumlah card ikut baby. Tapi memandangkan saya ajar banyak benda, jadi saya kurangkan kuantiti kad.

 

Red roseRed roseRed roseRed rose

HFW ialah High Frequency Words iaitu perkataan paling kerap muncul dalam AlQuran.


Menurut sahabat saya Puan Norhaini Sulaiman yang baru-baru ini saya baru belajar teknik faham Arab AlQuran dengan Mudah, ada lebih kurang 1800 perkataan sahaja dalam AlQuran, kitab suci kita. Dan lebih kurang 900 gabungan perkataan dalam AlQuran ini. Jika kita faham dan hafal 1 gabungan perkataan sehari, mahu kurang 3 tahun sudah faham keseluruhan AlQuran ini! Sebab ia berulang-ulang perkataannya. Subhanallah.. Maha Suci Allah yang mahu mengajarkan kita dengan mudah.


Bayi anak kecil kita, sangat bertuah dapat belajar dari awal. Membaca perkataan ini membolehkan mereka kenalpasti (recognise) dengan mudah bila nak mula membaca mushaf AlQuran nanti, mungkin seawal 3 tahun!!! Sebab perkataan itu berulang-ulang, sama aja. Mereka akan cekap kenal 'pattern' huruf dalam perkataan itu.


Teringat nota Kursus Nury saya, bayi yang distimulasi dari awal, berpeluang jadi cemerlang bagi aspek boleh membaca pada usia 36 bulan, berbanding bayi yang 'biasa' tidak distimulasi, boleh membaca pada usia 72 bulan.


Masa tu saya fikir, beza besar sangat 36 bulan lagi yakni 3 tahun, saya mensia-siakan kebolehan dan potensi anak saya jika saya ibubapa yang biasa-biasa.


Untuk apa perlunya membaca awal?


Berkenaan otak, sama juga perkembangan otak untuk emosi (teringat slide presentation saya baru ni tentang perkembangan otak bayi yang alami trauma), ia berkembang bersangkutan ikut tahap demi tahap. Bila dah stabil dan capai yang level 1, ia boleh berkembang ke level 2 dan seterusnya. Jika tidak, sebaliknya berlaku (anak yang belum boleh membaca, cenderung menggunakan tenaga mereka untuk meneroka aspek lain agar tetap sukses, contoh 'handal' dalam minat dan tingkahlaku lain atau semakin 'withdraw' menyusut di sekolah. Biasa kita dengar, kan?


Jika anak sudah kenal perkataan dan boleh membaca, maka mereka akan termotivasi untuk membentuk hobi lain bersangkutan dengan kebolehan membaca. Sebagai contoh mencari bahan berkenaan robot di internet sendiri kerana mahu tahu sesuatu berkenaan buat robot sendiri.

Itu sebenarnya tujuan saya ke kursus Nury, untuk hasrat suami dan saya. Anakanda kami Fateh sangat sukakan 'kartun robot tolong orang', suka merekacipta (inovasi) dan ayahnya nak ajar anaknya 'programming' robot, dan keperluan asas ialah kanak-kanak itu perlu boleh membaca!


Anak sahabat saya Yulia Yusar, Muhammad sudah boleh membaca AlQuran, bahasa Melayu dan Inggeris, kemudian mula mahu mempelajari Arab sendiri dari AlQuran yang dia boleh baca. Jadi sahabat saya pun belikanlah AlQuran per kata yang besar tu. Dari mana datangnya minat untuk memahami Arab? Kerana anak ini sudah boleh membaca AlQuran dan kedua-dua bahasa utama itu! Nampak tak? Dari satu level ke level seterusnya. MasyaAllah, La haw la wa la qu wa ta illah billah..

 

Mengapa saya tukar dari huruf hijayyah berbaris atas kepada perkataan HFW?

Kerana selepas kursus membaca Nury 3 jam pada 20 Jun lalu,

1) saya dan sahabat wangi semua merasakan logik untuk pembelajaran alQuran anak, memulakan dengan perkataan terus, samada per kata surah atau HFW, dengan mengambilkira kemampuan bayi yang pantas menyerap apa sahaja ditunjukkan kepadanya. Ini dari anak orang putih seawal 18 bulan sudah dapat menangkap pattern perkataan beribu ditunjukkan sejak bayi, mereka dapat kenal sendiri sukukata walau tak diajar secara khusus (macam kita malaysia ni fonik sukukata ma ba da ka dll)

2) Fateh yang kenal huruf hijayyah berbaris atas seawal 1.6 tahun, struggle membaca huruf bersambung selepas itu, ditambah kecenderungan pembelajaran beliau ialah bukan visual dominant (sudi tengok buku tulisan kecil dan duduk) tetapi bergerak (kinestetik) dan audio (sambil gerak bunyi apapun dia tahu dan tangkap).

-->Jadi dengan perkataan dan kad besar, dia sempat melihat pantas sambil bergerak dan sebut sekali apa diajarkan.

Kesimpulan, kaedah glenn ini sangat sesuai dari bayi:- menangkap imej gambar keseluruhan perkataan --- kemudian mengenal sendiri pattern perkataan iaitu ada sukukata sebutan begini begitu --- kemudian kenal huruf tunggal masa nak menulis kelak dan baca surah panjang yang sesetengahnya bermula dengan huruf tunggal macam alif lam mim..

Ia terbalik dari pembelajaran bermula usia 4-6 yang mana kenal huruf dulu, kemudian baris, kemudian sukukata kemudian perkataan. Bayi bermula dengan perkataan kemudian sukukata (kenal sendiri) kemudian baru huruf tunggal.

Untuk anak lebih dari seorang, sy ON kan perkataan HFW ini untuk Fateh sekali (program abang, saiz untuk baby), sementara tunggu video dan kadimbas per kata surah juz amma: maksud program abang ialah membaca per kata surah nanti (video sudah siap oleh Pn Irina hanya tunggu finalise dan launch nanti oleh Islamic Parenting Network - Pn Lina.

HFW ini akan bermanfaat nanti bila anak sudah boleh membaca alQuran sendiri lingkungan usia 3 ke atas. Jadi output anak bagi program surah per kata adalah 2 dalam 1: Membaca dan Menghafaz Al Quran.

Perkongsian dari email Pn. Maznah Ibrahim

Red roseRed roseRed roseRed rose

2) Mathematics

Untuk math, kalau tengok kat gambar atas ada card yang ada dot-dot. Untuk baby, ajar kenal melalui dot tersebut. Saya download dari domanmom.com dan printkan. Baby belum mengenal angka jadi kita ajar mereka mengenal kuantiti melalui dot tersebut. Lebih mudah untuk difahami.

   Red roseRed roseRed roseRed rose

Untuk anak anak yang belum faham nilai/kuantiti sesuatu benda. Kita jadikan Matematik dalam bentuk bahasa.
ANGKA hanyalah simbol kepada sesuatu kuantiti serta tidak mempunyai nilai untuk difahami anak anak yang baru nak mengenal.
Jadi kita perkenalkan NILAI SEBELUM perkenalkan NOMBOR yang mewakili nilai tersebut. Bila dah kenal dan faham nilai - bolehlah kenalkan angka. Boleh juga jika ulang semula untuk anak anak yang dah kenal angka.
Tunjuk kad ni dan sebut nilai nya. Anak akan rakam bilangan dot bersama nilai yang disebut. Jadi, lain kali dia nampak 5 batang pensel dia tahu itu lima bilangannya.
Bila buat penyelesaian masalah menggunakan kad ini juga; anak akan nampak perubahan dot.

Contohnya bila kita letak ● + ●●● anak akan nampak dia jadi ●●●●.
Berbanding 1 + 3, hanya simbol tetapi tidak faham akan nilainya.
Ini yang akan membantu anak mengira dengan pantas kerana dia mengenal nilai bukan angka (simbol).

Otak anak bawah 6 tahun macam span dan dapat merakamkan sesuatu sekelip mata. Benda yang kita tak nak ajar pun dia copy on the spot. Hehe. Jadi jangan ragu dengan keupayaan anak walaupun dia brain injured - yang penting mula daripada sekarang. Yakin lah dengan kemampuan anak kita!

Perkongsian dari Fb Pn. Nurhasanah Mazalan

Red roseRed roseRed roseRed rose

3) Perkataan

12477120_10207914782484538_868331957_o

12476664_10207914781004501_1694293379_o

P_20150822_074845

  

Perkataan ni, saya pilih perkataan yang selalu saya sebut-sebut pada Suhail. Ada cara untuk buat flashcard sendiri. Kalau ikut doman, saiz card 22’ x 6’. Big enough so baby can see. Susah juga nak cari kad yang panjang macam ni. Buat masa ni, saya potong sendiri dari kertas A1, 230 gsm untuk tulis perkataan ni. Ada jumpa modelling card yang besar tapi belum pergi kedai untuk potong mengikut saiz. Kalau tak jumpa yang panjang pun takpe,boleh guna yang available ada dengan kita. Yang penting saiz tu perlu besar.

 

AhTOSlA2kQSndyU7-CbdSbi2_ESI2dVaeNolMUz3p5ar

Ini kad yang saya beli. Yang besar sekali tu modelling card, then A1 and A3

 

AjIgDEs92IsJLfGjS8Lp-T3WPMFl5Qz3HTqHjscKeXuO

AklBAdNJ20F-r14J4e26ZIshZTC45Dijx7PylJhLNoMS

Ini guide untuk tulis perkataan pada flash card.

4) Visual Stimulation

11880271_10206992317543491_876503746_n

Bayi sebenarnya belum betul-betul boleh melihat dengan jelas. Jadi, penting untuk kita gunakan warna yang mesra bayi dan stimulate penglihatan bayi. Saya beli card dari Instagram dr.diaper. Boleh juga download dan print dari domanmom.com. Memandangkan warnanya banyak juga warna hitam, untuk jimatkan ink, saya beli jela. Lebih berbaloi. huhu..

------------------------------------------------------

Ada satu lagi yang masih dalam proses untuk saya ajar pada Suhail, iaitu Encyclopedic Knowledge. Iaitu ajar pengetahuan umum macam sejarah, biology, physics, alam sekitar dan lain-lain. Sebab belum ada bahan jadi, terpaksa tangguh dulu.

 

AoAnA-_EV5Kq30OBKmnZze_k2wswDpW2N-SpQQgoGq0x

 

Updated: Alhamdulillah dah mula buat bahan untuk encyclopedic knowledge buat Suhail.

P_20151021_092910P_20151020_171349

 

Fuh, banyaknya benda nak ajar. Masih bergelut dengan komitmen masa. Sekurang-kurangnya perlu ajar 3 sesi setiap hari. Selalu setiap sesi untuk saya habiskan semua tak sampai 5 minit pun. Kalau nampak Suhail macam tak minat, saya berhenti. Ajar baby ni, bukan sebab kita nak tengok output sangat. Saya lebih kepada nak optimumkan penggunaan otak dia. Sebab waktu nila otak baby tengah berkembang pesat. Rugi sangat kalau kita abaikan waktu yang sangat berharga ni. Tapi, ajar benda ni pun, aktiviti fizikal tak boleh lupa. Perlu seiring. Semoga perkongsian ini ada manfaat buat semua. Doakan yang terbaik buat kami sekeluarga. Cita-cita saya, semoga Suhail mampu membesar sebaiknya dan seterusnya mampu pula untuk menyumbang buat Ummah. Red heart

 

With Love,Red heart

NUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Site Meter