30 March 2016

Have strength! Allah knows best!

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful Assalamualaikum, All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

There’s a time in your life, you will questioned:

Why is it so hard?

Why is it always me?

Why does it happen this way?

And a lot more of “why”.

If only I hadn’t done that.

If only I do like this and not like that.

If only I know this will happen, I will prepared myself for that.

And a lot more of “if”.

541289_10151429395353122_942916709_n

 

So when Allah Subhaanahu wa Ta'ala , in His Infinite Wisdom, tests us with a situation that we think is difficult or takes away something that in our mind was good for us, we need to remember that perhaps it may not be so. Perhaps if we had continued in our way, it might have been harmful for us and whatever Allah decreed for us is actually better for us, for He is All-Wise and All-Knowing. Allah says:

'...and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know.' (Surah Baqarah: 216)

Al-Hasan al-Basri said: 'Do not resent the calamities that come and the disasters that occur, for perhaps in something that you dislike will be your salvation, and perhaps in something that you prefer will be your doom.'

Remember that we are dealing with the One who is Arham ar-Raahimeen, the Most Merciful of all that show mercy. All the mercy that we have in this world from Adam (Alaiyhi Salaam) to the Day of Judgment is only one hundredth of the Mercy of the Most Merciful. And He is Most Wise. He knows and we don't know.

Our minds, our logic and our senses cannot even begin to fathom the Wisdom, the Knowledge and the Hikmah behind Allaah's decisions and verdicts. It is He who is the Wise....it is He who is the Just and it is He who is the Knower of the unseen. If we trust in Allaah, He will suffice and it is He who will grant us goodness in any situation and under any circumstances.

'And when someone puts all his trust in Allah, He will be enough for him.' (Surah at-Talaaq:3)

The Prophet (sal Allaahu Alaiyhi wa Sallam) said: 'If you put your trust completely in Allah, He will arrange for your sustenance in the same way as He provides for the birds. They go out in the morning with their stomachs empty and return filled in the evening.' (Tirmidhi-saheeh).

'The greatest reward comes with the greatest trial. When Allaah loves a people He tests them. Whoever accepts that wins His pleasure but whoever is discontent with that earns His wrath.' (Saheeh al-Tirmidhi)

So have faith in Him and trust in Him and although, sometimes we may not understand the reason behind certain things, know that as long as you obey Him, whatever He will do for you is, in fact for your betterment.

     

81156c6daa5c760f16e496f6df82dda1

  

There´s a time in your life
When the world is on your side
You might not feel it
You might not see it
But it surrounds you like a light
Makes you stronger for the fight

Never letting go
Gotta learn to grow
Watch me as I touch the sky
Still I fly
Now I know just what I gotta do
Find the dream is new
Give it all I got this time
Still I fly

Bring it in
I´m gonna shine
It´s my moment
Gotta live it
Live it right

I´m fliyng
Flying so strong
I´m movin´
I´m movin´ on
I´m never letting go

 

Have strength!

For Allah knows what is best for you!

Keep flying high! Smile

With love,Red heart

NUR

21 January 2016

Finally, Officially Graduated!

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum, All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

Alhamdulillah, I’m now officially graduated (PhD Medical Physics) on 17th November 2015 last year. Finally! Hot smile Before this, I’m not really interested in attending convocation as it is very hectic event and to me. Tapi considering this might be my last journey in formal education level. So, yeah, I’m really looking forward for this event. Alhamdulillah everything went well, yesterday. My husband booked official photographer untuk hari tersebut. Tujuannya bukan nak posing lebih-lebih pun. Just wanna have someone who can take the photo for us. Kami pun dah lama plan nak ambil gambar studio tapi langsung tak berkesempatan. So, we take this opportunity to have out small official family photo.

        

c7f4f8f7-2f0f-4c5e-989c-9e8d9b43cc2b

Sebelum masuk dewan sempat bergambar dengan Ummi dulu. Insan yang banyak berkorban untuk saya… Red heart

      

12274375_10207590145688821_6417628816047497606_n

I’m here! Winking smile

    

82a25586-9b70-4c01-8535-c8e1c1092f2d

Sidang pertama, ijazah disampaikan oleh  Canselor USM, Tuanku Syed Sirajuddin. Tuanku tetap senyum menyampaikan satu-satu scroll kepada para graduan walaupun nampak macam tak larat sangat.

         

AoPJR3K4ITI4MTuPgxD927gigMNpEE-C8D-OZGuGPWAK

 

11215059_714395095362233_1476871077548477967_n

 

0391b027-7d87-494b-a2ea-d3f76aaa94be

Sewaktu doa dibacakan di akhir majlis, doanya sungguh menyentuh hati saya. Hampir saya menangis mengaminkan doa yang dibacakan. Semoga, Ilmu yang diperolehi dimanfaatkan sesungguhnya, tidak menggunakan ilmu ke jalan yang tidak sepatutnya dan semoga ilmu yang diperolehi ini menjadikan saya orang yang semakin merendah diri dan kukuh jati diri sebagai seorang Muslim.

 

“Hindarkan Ya Allah

kejayaan hari ini

Menjadikan kami lupa diri

Tidak mengenal erti budi

Akhirnya akan membinasakan diri

Hindarkan Ya Allah kejayaan yang dikecapi

Menjadikan bongkak takbur diri

Lupa pada ikrar dan janji

Pastinya akan memudarat diri sendiri

Ya Allah

Janganlah kerna ilmu sedikit yang dimiliki

Menjadikan kami rasa tinggi diri

Sebaliknya suburkan sifat rendah diri

Dengan sentiasa memujiMu Ilahi”

 

IMG_6452

 

With Love,Red heart

NUR

04 January 2016

Suhail Educational Activities: Updated!

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum, All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

Semenjak dah ada Suhail ni, sentiasa tercari-cari method terbaik untuk pembelajaran Suhail. Masa pregnant lagi dah study sikit dan terbaca tentang Glenn Doman selepas baca perkongsian dari rakan facebook yang attend kursus nury. Glenn Doman percaya yang otak bayi snagat amazing dan mampu menyerap apa sahaja yang diajarkan kepada mereka. Yang penting, perlu tahu bagaimana untuk stimulate dengan cara yang betul dan terbaik. Glenn Doman then founded The Institute for The Achievement of Human Potential. Glenn Doman juga ada menulis buku berkaitan early development programs on how to teach babies from birth reading, mathematics, Encyclopedic Knowledge & Physical Program. Mulalah pencarian saya untuk dapatkan buku Glenn Doman bagi memahami teknik-teknik yang perlu untuk diajarkan kepada Suhail. Memang boleh tahan juga harganya. Pejam mata jela beli. huhu…

 

11912910_10206992410185807_810172878_n 

Setakat ini, 4 buah buku ini sahaja yang saya ada. Insyaallah masih cuba melengkapkan koleksi yang lain.

 

Saya mula ajar Suhail flashcard huruf hijaiyah baris atas semasa Suhail berumur 2 bulan lebih. Memang reaksi Suhail sangat bagus dan betul-betul fokus pada card yang saya flashkan. Bila kata flash card, maksudnya kita tunjuk kad laju-laju. Kalau boleh kurang 1 saat bagi setiap kad sebab bayi belajar sangat cepat. Penemuan terbaru selepas kursus Nury, bayi mampu menyerap perkataan sekaligus. Jadi boleh terus tunjuk perkataan. Macam kaedah doman, terus flashkan perkataan yang dekat dengan bayi macam “mommy” “dad” instead of ajar ABC. Jadi, saya ubah dari Kad hijaiyah huruf atas kepada high frequency word dalam al-quran cth: “Min”, “Allazi”.

Setakat ini, saya ajar Suhail 4 benda.

 

1) High frequency word (HFW)

11868826_10206992315943451_1854234435_n

 

Saya beli softcopy dari Pn Irina dan print pada card saiz A4 berketebalan 200gsm. IPN ada keluarkan HFW sebanyak 300 perkataan beserta video. Boleh dapatkan di sini : http://www.islamicparentingnetwork.net/product/hfw/

Saya pilih 3 perkataan untuk di flashkan pada Suhail. Anggaran dalam 3 hari sekali, tukar. Boleh pilih jumlah card ikut baby. Tapi memandangkan saya ajar banyak benda, jadi saya kurangkan kuantiti kad.

 

Red roseRed roseRed roseRed rose

HFW ialah High Frequency Words iaitu perkataan paling kerap muncul dalam AlQuran.


Menurut sahabat saya Puan Norhaini Sulaiman yang baru-baru ini saya baru belajar teknik faham Arab AlQuran dengan Mudah, ada lebih kurang 1800 perkataan sahaja dalam AlQuran, kitab suci kita. Dan lebih kurang 900 gabungan perkataan dalam AlQuran ini. Jika kita faham dan hafal 1 gabungan perkataan sehari, mahu kurang 3 tahun sudah faham keseluruhan AlQuran ini! Sebab ia berulang-ulang perkataannya. Subhanallah.. Maha Suci Allah yang mahu mengajarkan kita dengan mudah.


Bayi anak kecil kita, sangat bertuah dapat belajar dari awal. Membaca perkataan ini membolehkan mereka kenalpasti (recognise) dengan mudah bila nak mula membaca mushaf AlQuran nanti, mungkin seawal 3 tahun!!! Sebab perkataan itu berulang-ulang, sama aja. Mereka akan cekap kenal 'pattern' huruf dalam perkataan itu.


Teringat nota Kursus Nury saya, bayi yang distimulasi dari awal, berpeluang jadi cemerlang bagi aspek boleh membaca pada usia 36 bulan, berbanding bayi yang 'biasa' tidak distimulasi, boleh membaca pada usia 72 bulan.


Masa tu saya fikir, beza besar sangat 36 bulan lagi yakni 3 tahun, saya mensia-siakan kebolehan dan potensi anak saya jika saya ibubapa yang biasa-biasa.


Untuk apa perlunya membaca awal?


Berkenaan otak, sama juga perkembangan otak untuk emosi (teringat slide presentation saya baru ni tentang perkembangan otak bayi yang alami trauma), ia berkembang bersangkutan ikut tahap demi tahap. Bila dah stabil dan capai yang level 1, ia boleh berkembang ke level 2 dan seterusnya. Jika tidak, sebaliknya berlaku (anak yang belum boleh membaca, cenderung menggunakan tenaga mereka untuk meneroka aspek lain agar tetap sukses, contoh 'handal' dalam minat dan tingkahlaku lain atau semakin 'withdraw' menyusut di sekolah. Biasa kita dengar, kan?


Jika anak sudah kenal perkataan dan boleh membaca, maka mereka akan termotivasi untuk membentuk hobi lain bersangkutan dengan kebolehan membaca. Sebagai contoh mencari bahan berkenaan robot di internet sendiri kerana mahu tahu sesuatu berkenaan buat robot sendiri.

Itu sebenarnya tujuan saya ke kursus Nury, untuk hasrat suami dan saya. Anakanda kami Fateh sangat sukakan 'kartun robot tolong orang', suka merekacipta (inovasi) dan ayahnya nak ajar anaknya 'programming' robot, dan keperluan asas ialah kanak-kanak itu perlu boleh membaca!


Anak sahabat saya Yulia Yusar, Muhammad sudah boleh membaca AlQuran, bahasa Melayu dan Inggeris, kemudian mula mahu mempelajari Arab sendiri dari AlQuran yang dia boleh baca. Jadi sahabat saya pun belikanlah AlQuran per kata yang besar tu. Dari mana datangnya minat untuk memahami Arab? Kerana anak ini sudah boleh membaca AlQuran dan kedua-dua bahasa utama itu! Nampak tak? Dari satu level ke level seterusnya. MasyaAllah, La haw la wa la qu wa ta illah billah..

 

Mengapa saya tukar dari huruf hijayyah berbaris atas kepada perkataan HFW?

Kerana selepas kursus membaca Nury 3 jam pada 20 Jun lalu,

1) saya dan sahabat wangi semua merasakan logik untuk pembelajaran alQuran anak, memulakan dengan perkataan terus, samada per kata surah atau HFW, dengan mengambilkira kemampuan bayi yang pantas menyerap apa sahaja ditunjukkan kepadanya. Ini dari anak orang putih seawal 18 bulan sudah dapat menangkap pattern perkataan beribu ditunjukkan sejak bayi, mereka dapat kenal sendiri sukukata walau tak diajar secara khusus (macam kita malaysia ni fonik sukukata ma ba da ka dll)

2) Fateh yang kenal huruf hijayyah berbaris atas seawal 1.6 tahun, struggle membaca huruf bersambung selepas itu, ditambah kecenderungan pembelajaran beliau ialah bukan visual dominant (sudi tengok buku tulisan kecil dan duduk) tetapi bergerak (kinestetik) dan audio (sambil gerak bunyi apapun dia tahu dan tangkap).

-->Jadi dengan perkataan dan kad besar, dia sempat melihat pantas sambil bergerak dan sebut sekali apa diajarkan.

Kesimpulan, kaedah glenn ini sangat sesuai dari bayi:- menangkap imej gambar keseluruhan perkataan --- kemudian mengenal sendiri pattern perkataan iaitu ada sukukata sebutan begini begitu --- kemudian kenal huruf tunggal masa nak menulis kelak dan baca surah panjang yang sesetengahnya bermula dengan huruf tunggal macam alif lam mim..

Ia terbalik dari pembelajaran bermula usia 4-6 yang mana kenal huruf dulu, kemudian baris, kemudian sukukata kemudian perkataan. Bayi bermula dengan perkataan kemudian sukukata (kenal sendiri) kemudian baru huruf tunggal.

Untuk anak lebih dari seorang, sy ON kan perkataan HFW ini untuk Fateh sekali (program abang, saiz untuk baby), sementara tunggu video dan kadimbas per kata surah juz amma: maksud program abang ialah membaca per kata surah nanti (video sudah siap oleh Pn Irina hanya tunggu finalise dan launch nanti oleh Islamic Parenting Network - Pn Lina.

HFW ini akan bermanfaat nanti bila anak sudah boleh membaca alQuran sendiri lingkungan usia 3 ke atas. Jadi output anak bagi program surah per kata adalah 2 dalam 1: Membaca dan Menghafaz Al Quran.

Perkongsian dari email Pn. Maznah Ibrahim

Red roseRed roseRed roseRed rose

2) Mathematics

Untuk math, kalau tengok kat gambar atas ada card yang ada dot-dot. Untuk baby, ajar kenal melalui dot tersebut. Saya download dari domanmom.com dan printkan. Baby belum mengenal angka jadi kita ajar mereka mengenal kuantiti melalui dot tersebut. Lebih mudah untuk difahami.

   Red roseRed roseRed roseRed rose

Untuk anak anak yang belum faham nilai/kuantiti sesuatu benda. Kita jadikan Matematik dalam bentuk bahasa.
ANGKA hanyalah simbol kepada sesuatu kuantiti serta tidak mempunyai nilai untuk difahami anak anak yang baru nak mengenal.
Jadi kita perkenalkan NILAI SEBELUM perkenalkan NOMBOR yang mewakili nilai tersebut. Bila dah kenal dan faham nilai - bolehlah kenalkan angka. Boleh juga jika ulang semula untuk anak anak yang dah kenal angka.
Tunjuk kad ni dan sebut nilai nya. Anak akan rakam bilangan dot bersama nilai yang disebut. Jadi, lain kali dia nampak 5 batang pensel dia tahu itu lima bilangannya.
Bila buat penyelesaian masalah menggunakan kad ini juga; anak akan nampak perubahan dot.

Contohnya bila kita letak ● + ●●● anak akan nampak dia jadi ●●●●.
Berbanding 1 + 3, hanya simbol tetapi tidak faham akan nilainya.
Ini yang akan membantu anak mengira dengan pantas kerana dia mengenal nilai bukan angka (simbol).

Otak anak bawah 6 tahun macam span dan dapat merakamkan sesuatu sekelip mata. Benda yang kita tak nak ajar pun dia copy on the spot. Hehe. Jadi jangan ragu dengan keupayaan anak walaupun dia brain injured - yang penting mula daripada sekarang. Yakin lah dengan kemampuan anak kita!

Perkongsian dari Fb Pn. Nurhasanah Mazalan

Red roseRed roseRed roseRed rose

3) Perkataan

12477120_10207914782484538_868331957_o

12476664_10207914781004501_1694293379_o

P_20150822_074845

  

Perkataan ni, saya pilih perkataan yang selalu saya sebut-sebut pada Suhail. Ada cara untuk buat flashcard sendiri. Kalau ikut doman, saiz card 22’ x 6’. Big enough so baby can see. Susah juga nak cari kad yang panjang macam ni. Buat masa ni, saya potong sendiri dari kertas A1, 230 gsm untuk tulis perkataan ni. Ada jumpa modelling card yang besar tapi belum pergi kedai untuk potong mengikut saiz. Kalau tak jumpa yang panjang pun takpe,boleh guna yang available ada dengan kita. Yang penting saiz tu perlu besar.

 

AhTOSlA2kQSndyU7-CbdSbi2_ESI2dVaeNolMUz3p5ar

Ini kad yang saya beli. Yang besar sekali tu modelling card, then A1 and A3

 

AjIgDEs92IsJLfGjS8Lp-T3WPMFl5Qz3HTqHjscKeXuO

AklBAdNJ20F-r14J4e26ZIshZTC45Dijx7PylJhLNoMS

Ini guide untuk tulis perkataan pada flash card.

4) Visual Stimulation

11880271_10206992317543491_876503746_n

Bayi sebenarnya belum betul-betul boleh melihat dengan jelas. Jadi, penting untuk kita gunakan warna yang mesra bayi dan stimulate penglihatan bayi. Saya beli card dari Instagram dr.diaper. Boleh juga download dan print dari domanmom.com. Memandangkan warnanya banyak juga warna hitam, untuk jimatkan ink, saya beli jela. Lebih berbaloi. huhu..

------------------------------------------------------

Ada satu lagi yang masih dalam proses untuk saya ajar pada Suhail, iaitu Encyclopedic Knowledge. Iaitu ajar pengetahuan umum macam sejarah, biology, physics, alam sekitar dan lain-lain. Sebab belum ada bahan jadi, terpaksa tangguh dulu.

 

AoAnA-_EV5Kq30OBKmnZze_k2wswDpW2N-SpQQgoGq0x

 

Updated: Alhamdulillah dah mula buat bahan untuk encyclopedic knowledge buat Suhail.

P_20151021_092910P_20151020_171349

 

Fuh, banyaknya benda nak ajar. Masih bergelut dengan komitmen masa. Sekurang-kurangnya perlu ajar 3 sesi setiap hari. Selalu setiap sesi untuk saya habiskan semua tak sampai 5 minit pun. Kalau nampak Suhail macam tak minat, saya berhenti. Ajar baby ni, bukan sebab kita nak tengok output sangat. Saya lebih kepada nak optimumkan penggunaan otak dia. Sebab waktu nila otak baby tengah berkembang pesat. Rugi sangat kalau kita abaikan waktu yang sangat berharga ni. Tapi, ajar benda ni pun, aktiviti fizikal tak boleh lupa. Perlu seiring. Semoga perkongsian ini ada manfaat buat semua. Doakan yang terbaik buat kami sekeluarga. Cita-cita saya, semoga Suhail mampu membesar sebaiknya dan seterusnya mampu pula untuk menyumbang buat Ummah. Red heart

 

With Love,Red heart

NUR

03 November 2015

Birth Experience

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum, All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

I have drafted this post for quite sometime. Suhail already 8 months now and yet, only today managed to finish this post. Sorry for the delay Jaye! Open-mouthed smile

Alhamdulillah, I’ve given birth to a cute baby boy on 22 Feb at Hospital Kota Bharu. I would like to share with everyone this first time experience hoping it will benefit you in any way. As a first time mom, of course I got scared listening to others experience and from all the scene I watched in tv always showed how painful and cruel the birthing process is. Instead of being happy with my pregnancy, it makes me worried so much how can I cope with such painful moment of giving birth. Then, I’ve came across gentle birth method while preparing myself during pregnancy. I’ve gained a lot from this method and how important to educate ourselves on how to give birth. I attended gentle birth bengkel by Jaye at Penang. Most of us neglected this and just surrender to the doctor and let them do anything to us even it does not necessary and even without our consent. So, here is my experience that I went through at that moment. Winking smile

 

20150108_130851

Some of my reference book

  

20150218_181147

Tambal kat dinding bilik masa balik Kelantan tunggu due hari tu

  

BIRTH PREFERENCES KINA VISUAL 

Saya sediakan visual birth preferences nak tampal di labor room just in case berada lama di sana. Tapi tak sempat tampal sebab sampai sana dah terus bersalin.huhu.. Birth plan untuk kepilkan di buku merah saya buat yang lain.

20 February 2015

10.00 am

Hari ni, adik saya Asma bakal dinikahkan dengan pasangannya. Semua orang tengah sibuk prepare for the ceremony,suddenly I feel strong surge. Bila berdiri tiba-tiba rasa air keluar. Terus panggil umi. Ok, confirm now amniotic fluid leaking. Dah kalut kejap, semua dok tanya nak ke hospital ke. Tapi saya kata tunggu nanti kot sebab tak rasa sakit pun. Call husband maklumkan dan minta segera balik Kelantan.

6.00 pm

Alhamdulillah, selesai majlis adik, baru saya dan parent ke Hospital Tumpat. Memang tak berhajat nak warderd pun. Cuma nak monitor fetus heartbeat je. Sebab no surge, no baby. Di Hospital Tumpat terus mereka bawa masuk ke wad. Saya serahkan buku merah beserta GL dan birth plan. Bila nurse baca birth plan saya, dia maklumkan yang kalau ikut prosedur, memang perlu check VE bila kali pertama masuk wad memandangkan dah leaking ketuban. Memandangkan saya dah sediakan birth plan ni, jadi dia hormati pilihan saya untuk tak check VE. Dia maklumkan juga pada saya yang sekarang ni cuti raya cina jadi hanya ada seorang Dr lelaki yang oncall. Saya masa tu ok takpela jumpa dulu. Untuk check up seterusnya saya fikir kemudian. Tapi Alhamdulillah ditakdirkan ada seorang Dr perempuan yang sepatutnya sudah tamat shift tapi masih belum pulang sudi untuk check kondisi saya. Beliau buat ultrasound dan check alhamdulillah baby heart rate ok, AFI juga ok. Saya maklumkan saya taknak warded memandangkan rumah saya dan hospital hanya 5 min sahaja.

Mulanya nurse maklumkan okey, boleh. Cuma perlu selesaikan beberapa perkara. Tapi tetiba Dr panggil dan bagitau, mereka call pakar di Hospital Kota Bharu (HKB) maklumkan yang minta saya di bawa ke sana sebab takut ada kemungkinan jangkitan kuman yang menyebabkan leaking. No contraction at all masa tu. Hospital Tumpat hanya terima ibu yang boleh bersalin normal tanpa sebarang komplikasi sebab tiada peralatan lengkap untuk sebarang kecemasan. Sekiranya ada masalah sikit, memang mereka akan terus transfer ke HKB. Saya dah resah dah. Nak tunggu suami sampai dulu kalau boleh since everything is fine. Bagitau nak pergi sendiri nanti suami balik, mereka tak izinkan sebab takut ada apa-apa jadi. Minta mereka call HUSM sebab GL saya dah tulis HUSM siap-siap. Takut HKB tak terima GL saya. Doktor call dan maklumkan HUSM tak dapat terima sebab penuh. Sebolehnya saya taknak ke HKB sebab dengar banyak sangat benda buruk pasal HKB dan saya tengok sendiri macammana layanan mereka pada ummi saya masa melahirkan adik bongsu saya. Akhirnya, saya dengan separuh hati bersetuju untuk ke HKB. Mereka hantar guna ambulans. Minta nak pergi sendiri juga tak di izinkan. Mungkin tau kemungkinan kalau diizinkan pergi sendiri, memang tak pergi terus. huhu…Sebelum bertolak ke HKB, the nurse brief me that mother is encourage to walk and stay mobilise so it can help in induce the labor, keep hydrating,eat n rest so the mother will have energy during labor and more good things. I’m impressed!

8.00 pm

Sampai sahaja di HKB, mereka masukkan saya ke wad labour room untuk check up. Sampai sana, saya buat benda yang sama, bagi birth plan. Memang birth plan dah print siap banyak-banyak just in case takut tercicir ke apa kan. Mereka nak check VE, saya maklumkan saya taknak. Then Dr kat situ dah marah sebab katanya kalau macam tu buat apa datang sini. Saya dah maklumkan pada Dr di Hospital Tumpat yang kalau pesakit tak setuju buat VE saya kata jangan hantar ke sini. Saya katakan yang Dr di Hospital Tumpat tak maklumkan apa-apa langsung pasal ini pada saya. Malas nak bertekak, saya akhirnya bersetuju sebab mereka terangkan untuk ambil sampel untuk analisa sama ada ada jangkitan atau tidak perlu check di bukaan juga. Baru 1 cm kata mereka. Dan scan, AFI masa tu sudah semakin berkurang dan mereka maklumkan saya perlu di induce takut baby lemas. Saya minta penerangan lanjut tentang keadaan bayi, jantung dan sebagainya, masih okey, kata mereka. Tapi ikut prosedur, baby perlu lahir dalam tempoh 24 jam ketuban pecah atau leaking bagi mengelakkan baby lemas. Selepas fikir sehabis baik, saya menolak untuk di induce dan tanda tangan surat pelepasan. Saya buat keputusan ini berdasarkan ilmu yang saya study sebelum bersalin dan dengan informed decision.

11.30 pm

Di pindahkan ke wad bersalin. Adik perempuan saya, Asma menemani saya pada malam pertamanya bergelar isteri. Terima kasih adikku sayang. Red heart

 

21 February 2015

10.00 am

HO datang review tanya kondisi dah ada contraction ke belum. Saya kata belum lagi. Hanya ada sedikit tapi belum intense. Macam main-main je. Kemudian MO datang dan tanya awak memang taknak induce ke? Saya tau sekarang memang banyak orang yang dah sibuk-sibuk nak natural birth semua. Tapi fikirlah untuk anak dalam kandungan tu. Jangan fikir diri sendiri je. Kalau ikutkan prosedur hospital, kalau selepas 24 jam leaking tak bersalin, mereka akan terus czer je. Saya minta nak buat scan lagi sebelum decide tapi MO tak bagi. Katanya kalau tau kondisi baby selepas di scan pun, awak nak buat apa? Dah buat keputusan? Saya kata, selepas di scan, saya akan buat keputusan. Tapi beliau masih menolak, tak perlu layan katanya. Di tanyakan juga pada saya birth plan ni semua ambil dari mana? Tiru di internet? Saya katakan saya attend kelas dan study sebelum buat birth plan. Dan memang bukan ikut-ikutan. Tapi takpela, itu memang saya expect pun apabila decide untuk bersalin di gov hospital. Sebelum berlalu, MO tadi maklumkan pada saya, sekiranya ubah keputusan untuk induce, maklumkan pada nurse sebelum jam 5 pm. Dan baby lahir nanti terus kena on antibiotik sebab takut ada sebarang jangkitan.

4.00 pm

Masih tiada intense contraction, jadi discuss dengan husband camne nak induce ke. Saya tau ada yang tunggu sampai 72 jam dan keadaan baby masih baik. Tapi saya hanya yakin untuk tunggu sampai 48 jam dari waktu leaking ketuban. Saya ke kaunter dan tanya prosedur induce macammana. Mereka maklumkan kalau setuju untuk induce, mereka akan bagitau pada doktor dan prosedur induce akan di buat pagi esok selepas subuh. 4.55 pm dengan langkah yang berat, saya akhirnya memberikan persetujuan untuk di induce. Insyaallah ini yang terbaik. Mesti ramai yang persoalkan kenapa tak diinduce dari awal dan sanggup ambik risiko. Kita memang rasa induce ni macam biasa je sebab terlalu common dipraktikkan. Tapi induce sebenarnya sangat banyak side effect. Pukul 5.30 pm, HO datang ke katil saya untuk terangkan prosedur induce serta risiko-risiko yang saya terpaksa tanggung apabila bersetuju untuk di induce dan tanda tangan borang persetujuan. Apabila dengar segala risikonya rasa macam nak tarik balik je. Tapi insyaallah ini yang terbaik. Saya pun dah beri masa untuk diri sendiri tapi belum juga ada tanda. Saya berdoa dengan penuh pengharapan semoga sebelum di induce pagi esok, baby dalam perut nak keluar sendiri. Tapi nampak macam seronok je lagi dia kat dalam tu dok menendang-nendang. Heart beat pun memang cantik je.

22 February

5.00 am

Dikejutkan oleh nurse untuk check CTG dan dimaklumkan sekejap lagi MO akan datang untuk induce. Saya kata eh, dimaklumkan selepas subuh. Saya ingat nak solat dulu. MO nak buat cepat sebab shift nak habis ke ape ntah. Hmm, minta pergi toilet pun buat muka macam tak bagi. Ingat sempatlah nak solat dah persiapkan jiwa raga dulu untuk di induce.huhu.. Ni dah tergesa-gesa macam ni lagi berat hati. Tawakkal jela di induce semoga Allah mudahkan. Zikir banyak-banyak dalam hati semoga Allah berikan yang terbaik buat saya dan baby.

7.30 am

Dah mula rasa contraction yang kerap. Makin berdebar-debar rasanya. Lepas tu terus intense. Memang orang kata sakit contraction induce dan natural ni berbeza. Contraction dia tiba-tiba dah berterusan. Takde amaran langsung. Takde rehat juga. Memang masa tu dah tak tertahan je rasa. 9.30 am Nurse datang check memang dah intense sangat dah dia tengok. Terus panggil doktor. Saya request untuk check bukaan sebab rasa macam tak lama dah. MO datang check, dan minta untuk sabar. Memang nampak intense tapi katanya since anak sulung selalu bukaan lambat. Memang contraction kuat sebab induce tapi bukaan lambat je. Diorang akan check 5 jam selepas ubat induce. Saya diinduce pagi tadi almost 6 am jadi pukul 11.30 am macam tu baru mereka akan check. Kalau bukaan masih tak buka sebab mereka baru masukkan separuh ubat, nanti akan bagi separuh lagi ubat pukul 11.30 am tu. Saya cakap kat suami, kalau sekarang pun dah sakit sangat-sangat macam ni, nak tunggu lagi 2 jam dan induce lagi, memang tak sanggup dah katanya. At last saya minta ubat sakit since mereka refused untuk check VE danhantar saya ke labor room. Nurse nasihat macam tak payah ambik. Mereka mintak zikir semua. Saya kata macam tak boleh dah. Memang masa tu macam dah hilang kawalan. Dah macam-macam posisi nak bagi selesa. Dah masuk transition phase rupanya at that time tu.

10.00 am

Nurse datang untuk suntik ubat sakit. Suami saya diminta keluar sebab katanya Dr pakar nak datang melawat. Dr lelaki masa tu. Dia datang ke katil saya, saya kata yang dah tak tahan rasa nak push. Saya request lagi nak check VE. MO macam taknak check VE tapi Dr pakar tu kata checklah tu kata nak push dah tu. Barulah akhirnya MO tu check. Dah check barulah masa tu pakat kalut semua minta saya tukar baju. Nak bersalin dah ni katanya. Lambat nanti bersalin kat wad pulak. Masa tu saya baru lepas kena suntik ubat tahan sakit dah start pening tapi masih conscious. Menyesal betul minta ubat tahan sakit tadi. Kalau tahu memang dah nak bersalin memang tak request. Ni sebab minta tunggu sampai pukul 11.30 tu yang berkeras nak jugak..huhu.

Sampai labor room, diorang paggil husband, husband sampai je masa tu dah crowning dah. Lepas few push, alhamdulillah baby keluar. Saya dapat birth support team yang sangat baik masa di labor room. Masa saya masuk, ada Ho lelaki tapi mereka di minta keluar sebab saya dah state siap-siap dalam birth plan yang tiada staf lelaki dibenarkan berada di dalam labor room semasa saya bersalin. Nurse dan doktor pun semua pakat bagi saya semangat untuk bersalin secara normal. Ada satu masa tu, saya rasa sakit sikit macam stretching di bukaan saya tanya baby dah keluar ke sebab rasa sakit. Saya ingat sebab sakit terkoyak ke kan. Katanya belum. Sikit lagi. Since Pn request nak natural, kita tunggu next push nanti boleh push untuk keluarkan baby. Kalau Pn nak cepat, saya boleh epi. Terus geleng taknak epi. Ok. kalau Pn nak bersalin natural, kena sabar ya. Alhamdulillah, last push, baby keluar. Mereka siap-siap nak potong tali pusat sebelum serahkan baby pada saya tapi nasib baik husband sempat bagitau nak DCC (delay cord clamping). Mereka setuju dan tanya berapa lama, saya maklumkan 90 saat pun ok. Walaupun kalau boleh nak lama lagi, tapi since kat gov mereka perlu entertain ramai pesakit lagi. Jadi, be considerate ya. Lepas tu terus serahkan anak untuk menyusu kat saya. Uri keluar, jahit semua, dan menyusu baby lagi. Saya masa tu memang mamai mengantuk kesan ubat tahan sakit. Sampai masa tu nurse datang terkejut, eh anak nak jatuh tu.huhu..  Saya kata, tak larat sangat dah then mereka ambil anak saya. Alhamdulillah no antibiotic. Apgar score pun cemerlang. First degree natural tear. No epi.

 

20150225_200414

Baby Suhail on 7th day  

   

Alhamdulillah ‘ala kulli hal. Saya memang tak dapat betul-betul gentle birth yang saya inginkan tetapi alhamdulillah, tiada begitu banyak intervention yang tidak perlu. VE semua dibuat dengan kebenaran. Sebarang prosedur diterangkan dengan jelas kepada saya. Boleh saya katakan 90 % request saya di birth plan memang mereka follow. Sungguh tak sangka hospital yang banyak rekod buruk pada pengamatan saya tetapi alhamdulillah, menghormati setiap keputusan saya. Bebel-bebel sikit biasa la tu. Mereka cuma buat kerja mereka. Kita pun, jangan terlalu mendabik dada. Apabila minta sesuatu, minta dengan sopan dan juga bersangka baik pada mereka. Sebab aura itu sampai kepada mereka. Nurse-nurse semua alhamdulillah semua bermanis muka dengan saya. I’m not sure if the treatment is better because I have GL. But at least,I know they will listen to mother request if we voice it out.

Pesanan saya, tuntutlah ilmu sebelum mengandung dan bersalin. Kalau boleh, sebelum mengandung tu dah gali ilmu siap-siap. Sekurang-kurangnya awal-awal lagi dah bersedia untuk kehadiran ahli keluarga baru. Bagaimana proses mengandung dan melahirkan sangat-sangat mempengaruhi kehidupan kita selepas kelahiran anak. Baik ibu atau anak itu sendiri. Tak ketinggalan juga buat bapa. Kerana kunci kebahagiaan keluarga banyak terletak pada kondisi isteri/ibu itu sendiri. Jadi berilah sokongan sebaiknya pada isteri anda. Thanks my hubby for everything. And special thanks to by birth educator, Jaye from gentle birth malaysia.Red heart

P/s: Banyak sangat skip. Sebenarnya nak cerita banyak benda lagi tapi nanti entah bila siapnya nantikan.. huhu..

  

With Love,Red heart

NUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Site Meter