10 July 2012

RLKA USM / SLAB

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum everyone. I pray that Allah's mercy and tranquility are always with us and He makes us and our family among those whom He is pleased with in this life and in the hereafter. Ameen…

I’m a bit busy with IPSI programme lately. Insyaallah I will update those activities later. Lot of people ask me about RLKA USM or ASTS USM since I’m one of the scholarship holder for this scheme. RLKA is stand for Rancangan Latihan Kakitangan Akademik USM. Basically, these scheme is based on lecturer’s vacancy for each IPTA. Not just USM has this scheme. Other university also have but may differ by it names. For UiTM it called Skim Tenaga Pengajar Muda if I’m not mistaken. This scheme can be apply to further your study in Master or PhD. Its not only open to those who wants to further study but also for those who already started their Master or Ph.D. If you are interested or planning to become a lecturer in the future, then you can apply for this scheme.

I get to know about this scheme after I finish my degree. I did filled in the form but for certain circumstances I did not submit the form. During my last semester in Master one of my lecturer mention about this scheme again. I’m not sure whether I want to make job as a Lecturer for my career. But then I think its better I apply first then if I get an offer from them then only I will think about it. So, I applied. You have to fill in the form online in the website. This is the address:

 

http://assist.usm.my/

image

 

Dalam website ni, terdapat Iklan Pengambilan Rancangan Latihan Kakitangan Akademik. Dalam iklan ni kita boleh tengok which school and what course that still has vacancies for lecturer. Because once you finish your study, you will be working in that school and teaching that course.

After that just register and start fill in the form. After you submit, you have to print out the form together with two referees form. Who can be your referees? Your lecturer or your supervisor can become your lecturer. Then you have to submit to the school you are applying to.

For me, it takes about two week after I submit my online application and got a call from school of physics ask me to submit printed form together with two referees form. A week after that I got a call for interview. About a month after the interview I received a letter from USM saying that I’d been offered for RLKA. Alhamdulillah…Smile

During interview, its not that formal like any job interview. I don’t even asked to introduce myself. Huhu…First question they ask me, “Kalau kena sambung dekat oversea, boleh ke?” Masa tu memang jawab bolehlah..Sebab memang cita-cita pun nak sambung overseakan.. Then soalan diorang berkisar pasal research ape yang kita nak buat. Sebab saya apply Ph.D jadi memang research la kan. Honestly masa pegi interview tu kepala kosong je sebab tak tau apa yang diorang akan tanya. Kebetulan masa tengah tunggu turn tu ada seorang akak ni pernah datang interview untuk RLKA jugak. Dia cakap panel akan tanya pasal research kita je. Masa tu memanglah tetiba terus nervous and tak tau nak buat apa. Sebab proposal yang buat sebelum ni pun macam main-main je then takde pun prepare print proposal dan baca balik masa interview. Nasib baik ada copy salinan proposal tu kat hp. Berguna jugaklah smart phone ni. Sempat baca sikit-sikit je time tu. Huhu… Masa interview tu tak tau la cakap ape. Diorang memang tanya banyak pasal proposal Ph.D. Luckily benda yang saya nak buat bidang agak baru dan bukan diorang punya experties. huhu.. Then macam banyak borak-borak jela pastu…

Masa dapat offer letter RLKA dari USM, it states that tawaran tidak rasmi. Dia ada bagi syarat-syarat. Masa apply RLKA dulu belum ada tempat pengajian lagi. Jadi saya diberi tempoh selama setahun untuk mencari tempat dan mendaftar di universiti yang saya pilih. Kalau dalam masa setahun tak dapat cari tempat di mana-mana universiti, tawaran RLKA ni akan di tarik balik. Tapi masa nak mendaftar tu perlu dapat kebenaran dan nasihat dari dekan la. Kalau dekan approved then should be ok la. Then adala kena isu bornag and all those procedures kan.  Selalunya, penerima skim RLKA ni tak dibenarkan untuk sambung di USM. Saya hanyalah kes-kes terpencil yang dapat sambung di USM. Huhu…

Kalau dapat offer dari RLKA, ia akan datang sekali dengan SLAB dari KPT. SLAB ni untuk apa pulak? (Sila google sendiri ye. Malas nak taip. Huhu…) Analoginya, apabila dapat offer dari RLKA USM, dan kita terima, kita diibaratkan seperti Staf USM tetapi sekarang sedang cuti belajar. Jadi pihak KPT pula memainkan peranan untuk memberi kita scholarship bagi sambung belajar. KPT akan buat pembayaran bagi yuran dan elaun Perkakas+buku. Kalau Phd saya dapat rm900 sebulan kalau sambung dalam Malaysia. Kalau luar negara dia ikut kos kat negara tersebut yang ditetapkan oleh JPA. Untuk master kurang sikit tapi tak tau berapa. Pihak USM pula akan bayar kita gaji. Kalau untuk master rm2200 tak silap saya. Phd rm2800 sebulan. Jadi total sebulan saya akan dapat dalam RM4k. Kalau dah kahwin dan ada anak, ada elaun tambahan seperti elaun keluarga dan sewa rumah. Duit ni sangat lambat masuk. Setakat ni dah dekat 5 bulan saya sambung belajar tapi belum dapat pun lagi duit-duit ni semua. Tension jugak..huhu..Jadi kalau plan nak ambik skim ni, kena spare duit sendiri untuk beberapa bulan.

Saya tak pasti masih ada kekosongan atau tidak untuk RLKA sekarang. Yang saya dengar USM freeze kan skim ni untuk sementara waktu sebab ada masalah kewangan. Ape pun boleh cuba mana tahu rezeki anda. Maaf kalau tak berapa faham apa yang saya explain dalam entry ni. Mengarut je banyak. Any question can just drop a comment or email me at ns.nurqina@gmail.com . Sebab ramai sangat yang tanya pasal ni jadi saya rasa lebih baik saya masukkan dalam blog. Smile with tongue out

 

With Love,Red heart

NUR

11 comments:

anaztasias nora aira

beshnya kalo dapat :)

nurkina

memang best sis...tp requirement diorg pun banyak jugak..nak fulfilled yang diorg request tu macam penat jugaklah..huhu

Wo Ai Nie

sy pun dpt rlka jugak??? semoga kita sama2x berjaya~!!~ =D

nurkina

WO ai Nie: Yeke...wah..alhamdulillah..insyaallah... semoga berjaya menghabiskan Phd ni... ^_^

aimanz

Salam,
That is a very helpful post. I've been searching for asts for quite sometime now. I looked at the ASTS website but the website has not been updated since last year. I would like to apply. Do you know what is the best person to contact regarding this scheme?

Thanks Aiman

nurkina

Dear Aiman,
You can contact the number provided in the website or to the school(etc: school of physics) you want to apply...

From what i know, they are not opening any vacancy at the moment. However you can contact the school you want to apply for confirmation. Thank you.

SZ

Salam kak, this post is very helpful!! btw, I'm intrested to apply this scheme, tapi nak tanya, dkt website dia ckp kena hantar laporan pengadil? macam mana tu? ke maksud dia print out butir2 pengadil dalam website assist tu? plus, untuk scheme ni saya kena approach supervisor dulu ke, ataupun ikut kekosongan( macam mne nk tau kekosongan tu?...pls help me...tqvm :)))) God Bless

nurkina

Dear SZ,

Aah.. After dah isi form tu, dia akan minta kita print out borang pengadil serta form yg kita isi tu. Borang pengadil tu kita kena mintak dua orang lecturer untuk isi. Untuk scheme ni, dia just mintak cadangan tajuk utk research sahaja. Kalau takde SV lagi pun takpe sebab scheme ni based on lecturer vacancy for each courses. Nak tau ada kekosongan tu boleh contact school yang kita nak apply tu. Ataupun boleh rujuk pada bahagian sumber manusia USM sebab scheme ni mereka akan uruskan. Tapi interview dan pemilihan dari pihak school.

Mentadak Mentadu

SALAM, PENGADIL TU APA KAK?

nurkina

Wsalam. Referee.. Minta pensyarah yang pernah mengajar isi.

Tangled Words

Assalamualaikum akak..

saya ada soalan.. boleh akak bagi tahu timeline application akak mcm mana?

Sebab saya plan nk apply untuk 2015, jadi bila patut saya start apply ya? adakah saya perlu tunggu dulu masuk tahun 2015 supaya dpt tahu fakulti mana yg kekosongan.. terima kasih akak.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Site Meter