16 September 2010

ILMU BARU ^_^

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Raya ke-4 saya ke rumah makcik di wakaf bharu dan bermalam di sana. Saje je mengambil peluang merapatkan ukhwah kebetulan sepupu saya yang belajar di Mesir balik ke Malaysia raya kali ni. Masa kecik-kecil dulu kami memang rapat. Tapi bila dah besar ni, masing-masing dah sibuk dan dah jalan hidup masing-masing.

Abah saya dan suami makcik saya ni dulu satu usrah. Merekalah yang memperkenalkan abah dengan umi dan alhamdulillah bahagia sampai sekarang.

Saya diperkenalkan dengan Mu'jam, iaitu daftar isi ayat al-Quran oleh makcik. Saya tak pernah dengar pulak sebelum ni perkataan Mu'jam tu. Slah satu cara kita nak memahami Al-quran, boleh juga menggunakan mu'jam. Mu'jam digunakan untuk mencari ayat- ayat Al-quran yang berkaitan dengan ayat yang sedang kita kaji.

Rupanya Mu'jam ni abah ada je. Petang tu lepas solat asar, terus saya selongkar almari kitab-kitab abah. Jumpalah dengan mu'jam al-quran. Dah di makan ulat pun. Al-maklumlah dah lama terbiar je kat dalam almari. Kebanyakan kitab abah dalam bahasa Arab. Manalah faham nak baca. Tengah saya selongkar almari tu, abah pun duduk kat sebelah saya. Abah pun ceritalah sikit pasal kitab-kitab yang ada kat dalam almari tu. Selalu je sebenarnya saya selongkar kitab-kitab kat situ. Tapi bukanlah tau sangat apa kitab-kitab yang ada kat situ.


Mu'jam abah

Abah ajar saya macammana nak guna mu'jam tu. Contoh surah al-fatihah ayat 7:
Ataupun boleh juga lihat perkataan lain yang berkaitan dengan nikmat. Contohnya kalau nak tau siapa yang diberi nikmat:

Surah Maryam ayat 58

"Mereka itu adalah orang-orang yang Telah diberi nikmat oleh Allah, yaitu para nabi dari keturunan Adam, dan dari orang-orang yang kami angkat bersama Nuh, dan dari keturunan Ibrahim dan Israil, dan dari orang-orang yang Telah kami beri petunjuk dan Telah kami pilih. apabila dibacakan ayat-ayat Allah yang Maha Pemurah kepada mereka, Maka mereka menyungkur dengan bersujud dan menangis."

Menurut abah, mu'jam ni di susun oleh orang yahudi. Apabila jatuh ke tangan orang Islam, maka mu'jam ni di sebarkan. Dah lama rasanya tak mengutip mutiara ilmu dari abah. Masa sekolah rendah dulu, lepas saya dah khatam Quran, abah akan ajar harfiah pada saya dan adik-adik. Adik-adik abah yang masih sekolah time tu pun join sekali. Rindu sangat nak belajar balik semuanya. Buku yang saya guna untuk catat harfiah yang abah ajar pun entah ke mana. Harap pasni saya boleh lebih berdisiplin dalam mendalami al-Quran.

Moga beroleh manfat dari perkongsian yang tak seberapa ni..^_^


NUR

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Site Meter