19 August 2015

Suhail Educational Activities

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Assalamualaikum, All praise is due to Allah, the Lord and Cherisher of the Universe. May His peace and blessings be upon our beloved prophet, Muhammad (PBUH), his household, companions and all followers of the right guidance till the Day of Judgment.

Semenjak dah ada Suhail ni, sentiasa tercari-cari method terbaik untuk pembelajaran Suhail. Masa pregnant lagi dah study sikit dan terbaca tentang Glenn Doman selepas baca perkongsian dari rakan facebook yang attend kursus nury. Glenn Doman percaya yang otak bayi snagat amazing dan mampu menyerap apa sahaja yang diajarkan kepada mereka. Yang penting, perlu tahu bagaimana untuk stimulate dengan cara yang betul dan terbaik. Glenn Doman then founded The Institute for The Achievement of Human Potential. Glenn Doman juga ada menulis buku berkaitan early development programs on how to teach babies from birth reading, mathematics, Encyclopedic Knowledge & Physical Program. Mulalah pencarian saya untuk dapatkan buku Glenn Doman bagi memahami teknik-teknik yang perlu untuk diajarkan kepada Suhail. Memang boleh tahan juga harganya. Pejam mata jela beli. huhu…

 

11912910_10206992410185807_810172878_n 

Setakat ini, 4 buah buku ini sahaja yang saya ada. Insyaallah masih cuba melengkapkan koleksi yang lain.

 

Saya mula ajar Suhail flashcard huruf hijaiyah baris atas semasa Suhail berumur 2 bulan lebih. Memang reaksi Suhail sangat bagus dan betul-betul fokus pada card yang saya flashkan. Bila kata flash card, maksudnya kita tunjuk kad laju-laju. Kalau boleh kurang 1 saat bagi setiap kad sebab bayi belajar sangat cepat. Penemuan terbaru selepas kursus Nury, bayi mampu menyerap perkataan sekaligus. Jadi boleh terus tunjuk perkataan. Macam kaedah doman, terus flashkan perkataan yang dekat dengan bayi macam “mommy” “dad” instead of ajar ABC. Jadi, saya ubah dari Kad hijaiyah huruf atas kepada high frequency word dalam al-quran cth: “Min”, “Allazi”.

Setakat ini, saya ajar Suhail 4 benda.

 

1) High frequency word (HFW)

11868826_10206992315943451_1854234435_n

 

Saya beli softcopy dari Pn Irina dan print pada card saiz A4 berketebalan 200gsm. IPN ada keluarkan HFW sebanyak 300 perkataan beserta video. Boleh dapatkan di sini : http://www.islamicparentingnetwork.net/product/hfw/

Saya pilih 3 perkataan untuk di flashkan pada Suhail. Anggaran dalam 3 hari sekali, tukar. Boleh pilih jumlah card ikut baby. Tapi memandangkan saya ajar banyak benda, jadi saya kurangkan kuantiti kad.

  

2) Mathematics

Untuk math, kalau tengok kat gambar atas ada card yang ada dot-dot. Untuk baby, ajar kenal melalui dot tersebut. Saya download dari domanmom.com dan printkan. Baby belum mengenal angka jadi kita ajar mereka mengenal kuantiti melalui dot tersebut. Lebih mudah untuk difahami.

  

3) Perkataan

11880291_10206992317703495_484647709_n

P_20150822_074845

  

Perkataan ni, saya pilih perkataan yang selalu saya sebut-sebut pada Suhail. Ada cara untuk buat flashcard sendiri. Kalau ikut doman, saiz card 22’ x 6’. Big enough so baby can see. Susah juga nak cari kad yang panjang macam ni. Buat masa ni, saya potong sendiri dari kertas A1, 230 gsm untuk tulis perkataan ni. Ada jumpa modelling card yang besar tapi belum pergi kedai untuk potong mengikut saiz. Kalau tak jumpa yang panjang pun takpe,boleh guna yang available ada dengan kita. Yang penting saiz tu perlu besar.

 

AhTOSlA2kQSndyU7-CbdSbi2_ESI2dVaeNolMUz3p5ar

Ini kad yang saya beli. Yang besar sekali tu modelling card, then A1 and A3

 

AjIgDEs92IsJLfGjS8Lp-T3WPMFl5Qz3HTqHjscKeXuO

AklBAdNJ20F-r14J4e26ZIshZTC45Dijx7PylJhLNoMS

Ini guide untuk tulis perkataan pada flash card.

4) Visual Stimulation

11880271_10206992317543491_876503746_n

Bayi sebenarnya belum betul-betul boleh melihat dengan jelas. Jadi, penting untuk kita gunakan warna yang mesra bayi dan stimulate penglihatan bayi. Saya beli card dari Instagram dr.diaper. Boleh juga download dan print dari domanmom.com. Memandangkan warnanya banyak juga warna hitam, untuk jimatkan ink, saya beli jela. Lebih berbaloi. huhu..

------------------------------------------------------

Ada satu lagi yang masih dalam proses untuk saya ajar pada Suhail, iaitu Encyclopedic Knowledge. Iaitu ajar pengetahuan umum macam sejarah, biology, physics, alam sekitar dan lain-lain. Sebab belum ada bahan jadi, terpaksa tangguh dulu.

 

AoAnA-_EV5Kq30OBKmnZze_k2wswDpW2N-SpQQgoGq0x

 

Fuh, banyaknya benda nak ajar. Masih bergelut dengan komitmen masa. Sekurang-kurangnya perlu ajar 3 sesi setiap hari. Selalu setiap sesi untuk saya habiskan semua tak sampai 5 minit pun. Kalau nampak Suhail macam tak minat, saya berhenti. Ajar baby ni, bukan sebab kita nak tengok output sangat. Saya lebih kepada nak optimumkan penggunaan otak dia. Sebab waktu nila otak baby tengah berkembang pesat. Rugi sangat kalau kita abaikan waktu yang sangat berharga ni. Tapi, ajar benda ni pun, aktiviti fizikal tak boleh lupa. Perlu seiring. Semoga perkongsian ini ada manfaat buat semua. Doakan yang terbaik buat kami sekeluarga. Cita-cita saya, semoga Suhail mampu membesar sebaiknya dan seterusnya mampu pula untuk menyumbang buat Ummah. Red heart

 

With Love,Red heart

NUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Site Meter