28 February 2012

KINA’S BLOGSHOP

STICKY POST
(Scroll down for new updates)


In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Alhamdulillah, atas saranan adik saya, Bidadari Besi, dan dengan izin Allah yang telah menggerakkan hati dan anggota saya untuk berniaga. Tapi saya mulakan dengan kecil-kecilan dulu. Barang pun belum banyak lagi. Promote pun belum buat lagi sebab sekarang ni cuma curi-curi masa je dalam kesibukan nak menyiapkan proposal. Insyaallah nanti nak bincang dan plan untuk step seterusnya dengan adik dan umi. Saya ni buta sikit kalau bab nak berniaga ni. Memang sangat tak minat sebenarnya. Tapi cuba juga untuk kali ni. Jemput semua ke blogshop saya disini.

Antara barang yang saya jual adalah:




Kami juga menyediakan perkhidmatan untuk membuat akaun syarikat dan perkhidmatan membina laman web dan personal blog. Klik pada gambar untuk details.

Perkhidmatan membuat akaun syarikat
Perkhidmatan membina laman web dan  personal blog


Jemput la ye ke blogshop saya…^_^
Kalau berminat boleh mesej di fb atau email ke alamat ni ns.nurqina@gmail.com atau haniey_qina@yahoo.com

With loveRed heart,
NUR

24 February 2012

Kembali bergelar seorang pelajar

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

dftr

Alhamdulillah 20/2 yang lepas saya selamat mendaftar sebagai pelajar Ijazah Doktor Falsafah (phd) dalam bidang Medical Physics sepenuh masa dibawah Rancangan Latihan Kakitangan Akademik (RLKA) USM. Peringkat terakhir pengajian saya insyaallah. Tempoh minimum 3 tahun dan maksimum 5 tahun. A long way to go. Hope I can be that lotus..Red rose

Sebelum mendaftar saya dah siapkan proposal untuk research saya sepanjang 3 tahun nanti Insyaallah cuma perlu perincian lagi dari segi parameternya. Sudah juga menghantar borang biasiswa Skim latihan akademik bumiputera (SLAB). Tapi prosesnya mungkin memakan masa sehingga 3 bulan. Mulanya dalam perancangan tu bercadang untuk terus bekerja memandangkan daily expenses macam banyak jugak tapi macam banyak kerja tertangguh apabila bekerja. Maklumlah segala urusan perlu diselesaikan pada waktu pejabat. Selalu juga abah telefon bertanyakan progress phd ni. Jawapan yang diberi, tak sempat lagi sebab kerja.Huhu..Abah dah suruh berhenti je nanti abah support dulu sementara tunggu biasiswa masuk. Tapi entahlah serba salah nak guna duit abah dulu. Takut dalam tempoh tu masih perlukan perbelanjaan untuk adik-adik yang lain. Ingat dulu abah selalu cakap, “Kakak belajar je dulu bagi dapat result yang bagus, urusan duit biar umi dengan abah yang selesaikan.” Sekarang pun masih sama walaupun rasanya dah cukup besar untuk cari duit sendiri. Syukur Ya Allah aku dikurniakan umi dan abah yang cukup menyayangi kami adik beradik walaupun kekadang tidak ditunjukkan. Tapi itulah umi dan abah yang membesarkan kami 10 beradik. Pengorbanan yang cukup besar. Bukan hanya penjagaan material tapi juga agama…Tetiba pulak touching…Crying face
I love you both UMI & ABAH..Red heart

Step seterusnya selepas mendaftar ni adalah untuk mendapatkan geran bagi memulakan projek. Agak risau kerana selepas bertanya kepada senior-senior, kebanyakan mereka mengatakan geran diluluskan agak lambat. Ada yang mengambil masa sampai 9 bulan. Kalau tiada fund untuk research memang agak susah. Kajian saya menggunakan darah manusia dan juga laser. Untuk mendapatkan darah dan laser, saya perlu mengeluarkan sejumlah wang. Ya Allah permudahkanlah urusan hambaMu ini.

proposal
My research proposal. Selepas dah tunjuk dekat supervisor tajuk langsung tak sama macam dalam ni. Huhu…

SLAB
Borang biasiswa SLAB…Pertengahan Mac dapat jawapan dari mereka insyaallah untuk proceed ke step seterusnya.

IMG696

Sekarang ni tengah pening menguruskan borang..huhu…semoga dipermudahkan segalanya.
Ramai juga yang bertanya kepada saya macammana boleh proceed ke peringkat pengajian yang tinggi dalam tempoh yang singkat. Semua mengatakan saya mesti pandai. Umur 24 tahun dah boleh sambung phd.  Saya bukanlah hendak membangga diri mengatakan saya hebat atau pandai. Selain daripada saya masih ramai juga yang menyambung pengajian pada umur yang sama dengan saya bahkan lebih muda dari saya juga ada. Cuma Allah mengurniakan rezeki ini buat saya.

Alhamdulillah kronologi pengajian saya, sebaik tamat SPM saya menyambung pengajian di Kolej Matrikulasi Perak (1 tahun) dalam bidang sains fizikal, kemudian melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah dalam bidang Sains Gunaan (Fizik Perubatan) di USM (3 tahun) dan selepas itu alhamdulillah ditawarkan untuk menyambung di peringkat Sarjana dalam bidang Fizik Perubatan ( 1 tahun). Sekarang baru memulakan pengajian peringkat phd dalam bidang yang sama iaitu Fizik Perubatan. Insyaallah cuba menghabiskan dalam 3 tahun.

Proses saya agak cepat sebab sebelum habis ijazah, saya terus apply untuk sambung Master. Masa tu sebenarnya tak bercadang lagi pun. Cuma prinsip saya untuk hal yang penting macam ni jangan bertangguh. Apply dulu. Nak sambung atau tidak perkara kedua. Sebab proses untuk diluluskan sebelum menerima tawaran lebih kurang 3 bulan. Sistem pengajian pula berdasarkan semester. Kalau terlepas semester ni terpaksa menunggu semester yang lain. So saya mungkin akan kerugian lebih kurang 6 bulan. Kalau masa tu saya yakin boleh dapatkan kerja selepas tamat pengajian dalam masa yang singkat, tak mengapa. Tapi cuba bayangkan jika sebaik tamat pengajian saya bercadang untuk sambung belajar tapi borang belum isi dan belum memohon. Sangat banyak masa yang akan saya bazirkan. Dan saya sangat tak suka masa saya dibazirkan. Saya akan rasa sangat tension menunggu. Jadi Alhamdulillah sebelum tamat pengajian ijazah, saya dah ditawarkan untuk menyambung Master. Masa tu taknak sambung pula rasanya. Nak kerja dulu sebab rasa macam dah sangat tension study nonstop ni. Tapi atas saranan abah, dia suruh sambung. Lebih baik katanya. Lepas saya istikhoroh, Allah buka pintu hati saya untuk sambung ke peringkat Master.

Semasa menyambung pengajian ke peringkat Master, ada perkara yang terjadi dalam hidup saya. Jadi saya berkeputusan selepas tamat master saya perlukan masa untuk diri sendiri dulu. Nak organize balik, cari semula halatuju dan perancangan. Jadi selepas tamat Master dalam bulan 6, baru saya mohon phd ni. Masa tu tak tau lagi nak sambung atau tidak. Ragu-ragu. Tapi takpe, apply dulu kemudin baru fikir. Alhamdulillah bulan 9 dapat offer letter untuk sambung phd di USM. Dalam bulan 8 tu saya dapat offer biasiswa RLKA. Jadi berkeputusan untuk sambung phd je kerana peluang bukan selalu dapat. Ramai yang nak sambung pengajian tapi takde fund untuk support. Saya yang ditawarkan full scholarship takkan nak menolak pula. Tapi sebab dapat offer dah hujung bulan 9 dan belum ready lagi untuk menyambung pengajian masa tu memandangkan saya bekerja sebagi guru ganti, jadi saya tangguhkan hasrat tu untuk sementara. Tambahan pula sepatutnya apabila diberi biasiswa RLKA ni saya perlu sambung di luar negara. Tapi selepas melalui beberapa proses Alhamdulillah dipersetujui sambung di USM tetapi attachment di luar negara Insyaallah.
Nasihat saya buat semua yang bertanya macammana saya dapat sambung sehingga ke peringkat ini ialah strategi dan perancangan. Of course semuanya dengan izin dari DIA. Tapi kita sendiri perlu merancang masa depan kita. Jika ditanya apa yang akan dibuat selepas ini dan jawapannya “TIDAK TAHU”, kita tergolong dalam golongan orang yang RUGI. Rancanglah masa depan anda sebaiknya walaupun kita tahu apa yang dirancang tidak semestinya berlaku, tapi itulah corak kehidupan. Setiap jalan yang kita pilih akan memberikan hasil yang berbeza. Jadi kita perlu bijak untuk menyesuaikan diri dengan apa jua yang berlaku disekeliling kita. Saya sendiri pun masih banyak kekurangannya. Kalau dari segi result pun bukanlah tergolong dalam golongan orang yang cemerlang pun. Tapi satu je. Utamakan yang lebih utama. And put your effort on it. Jangan ambil masa yang sangat lama sehingga kita terlepas peluang tu. Jika ragu-ragu, istikhorohlah. Selepas itu teruskan kehidupan seperti biasa. Apa yang berlaku selepas itu, anggap ujian buat kita kerana dia kasih kepada kita. Andai kita betul memahami erti sebuah kehidupan dari kaca mata DIA, pasti tidak ada satu pun yang patut dikesali kerana DIA tidak pernah menzalimi hambaNYA malah kasih sayangNYA mengatasi kemurkaanNYA.

Buat yang bercadang untuk menyambung pengajian, rancanglah sebaiknya. Buat yang bercadang untuk bekerja, teruskan kerja anda dan buat yang terbaik untuk kerja anda. Bukanlah ukuran kehebatan seseorang itu terletak pada sijil-sijilnya dan peringkat pengajiannya. Tetapi pada amalan kita dan bagaimana kita mampu memberi manfaat pada ummah. Walau anda mungkin tidak mempunyai sijil langsung, tapi anda berjaya menjadi insan yang bermanfaat buat ummah, itu lebih baik dari mereka yang mempunyai sijil-sijil tapi hanya merosakkan ummah. Wallahua’lam.
NoteYou're so afraid of taking chances
How are you going to reach the top?
Get rid of all the hesitation
It's time for you to seize the day
Instead of just sitting around
And looking down on tomorrow
You gotta get your feet off the ground
The time is now
Note
p/s: Buang yang keruh, ambil yang jernih


With Love,Red heart
NUR

22 February 2012

Do not dilly dally^^

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

IMG_3378

 

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal shalih, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran. [al-‘Asr 103:1-3]

Assalamualaikum semua…Kebelakangan ni agak sibuk dan kekurangan rehat. Dek kerana asyik memaksa badan, semalam saya demam dan hanya tidur sepanjang petang. Kalau ikutkan masih lagi ada perkara yang perlu diselesaikan sebelum hujung bulan ni untuk saya punya research. Dalam hati terdetik, “Takpe-takpe. Allah nak bagi rehat. Rehat je hari ni cukup-cukup then baru teruskan kerja.” Alhamdulillah hari ni dah rasa segar sikit tapi masih mengantuk. Tidur banyak sangat kot.Huhu…

Okey untuk entri kali ni saya nak berkongsi satu pesanan buat sahabat sekalian dan khusus juga buat diri sendiri.

“Do not dilly dally!”

Ha! Dah siap tulis besar-besar lagi. Apa dilly dally ni sebenarnya? Menurut free dictionary from internet, dilly dally ialah:

To waste time, especially in indecision; dawdle or vacillate.”

Dalam bahasa melayu ringkasnya, boleh kita maksudkan ‘dilly dally’ ialah bertangguh-tangguh dalam satu urusan. Kita selalu bertangguh dalam urusankan. Selalu bila kita mula nak buat sesuatu urusan, tetiba datang pulak malas.

Dialog 1:

“Kejap lagila”

“Nanti la”

“Lepas ni la buat lagi”

“Lambat lagi ni due nya. Esok jela.”

Diolog 2:

“alamak, terlupa la nak buat kerja ni. macam mana ni”

“banyaknya lagi yang tak siap. esok dah kena hantar. mana sempat”

“adoi! tak sempat la nak buat semua ni”

Apabila mula mengamalkan amalan diolog 1, diolog 2 akan menyusul pula. Akhirnya apa yang kita lakukan tidak lagi berkualiti kerana terpaksa mengejar masa. Nabi bersabda:

“Dua nikmat yang sering memperdaya manusia: Kesihatan dan kelapangan masa.”

[Fathul Bari: 11/29/6412, Tuhfatul Ahwazi: 6/589/2405]

Nabi bersabda lagi:

Daripada Abdullah bin Umar r.a berkata: Rasulullah telah memegang dua bahuku sambil bersabda: “Jadilah kamu di dunia seolah-olah kamu seorang dagang (bermusafir) atau melalui  satu jalan menuju ke satu tempat”. Ibn Umar berkata: “apabila kamu di waktu petang, janganlah tunggu ke waktu pagi, apabila kamu di waktu pagi, janganlah kamu menunggu ke waktu petang. Ambillah peluang semasa kamu sihat sebelum sakit dan semasa kamu hidup sebelum mati”. (Riwayat Bukhari)

don't-dilly-dally-my-old-man-said-follow-the-van

Has anyone listen to this song? Found it while searching for dilly dally image..Smile with tongue out

Ayuh!! Do not dilly dally Winking smile

With love,Red heart

NUR

18 February 2012

Update–Sebarkan kasih sayang Nabi Muhammad

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Alhamdilillah, 5 Februari yang lepas pada hari Maulidurrasul, kami menyambutnya dengan memberikan bunga ros, coklat dan buku kepada yang belum Islam supaya mereka tahu yang ada Utusan daripada Allah dihantar kepada mereka. Lebih kurang 100 bunga, coklat dan buku diedarkan kepada yang belum Islam di sekitar Georgetown berhampiran dengan Masjid Kapitan Keling. Alhamdulillah, program ni habis awal dari yang kami jangkakan. Kami mula mengedarkan bunga lebih kurang pukul 10 pagi dan siap lebih kurang pukul 11.30 am.


4 Feb 2012 : 8.40 malam

Kami berenam berkumpul di Rumah Khatijah ( Rumah Transit IPSI) untuk menyiapkan persiapan program esok. Saya dah buat benda ni dalam dua tahun. Dan tahun ni tahun ketiga IPSI menganjurkan program seumpama ini. dan kami telah mengembangkannya ke tempat-tempat lain juga. Alhamdulillah…Semoga Allah merahmati mereka yang menolong agama Allah. Ameen…

IMG606_thumb4

Fresh flowers from the shop..

IMG608_thumb3IMG609_thumb2

Aktiviti membungkus coklat…


5 Feb 2012 :8.00 pagi

Semua peserta berkumpul di anjung Masjid USM untuk sesi sarapan dan taklimat. Lebih kurang 20 orang peserta menyertai program ini. Alhamdulillah.. Pada mulanya kami membuat keputusan untuk mengedarkan 200 kuntum bunga. Tapi semasa mesyuarat terakhir dengan ahli jawatankuasa IPSI, hanya 3 orang peserta yang memberikan pengesahan untuk menyertai program ini. Jadi pada pengamatan saya, saya tidak mempunyai man power yang mencukupi untuk melaksanakan program ini. Jadi kami memutuskan untuk mengedarkan hanya 100 bunga dan dibahagikan kepada dua sesi. Separuh pada waktu pagi diedarkan sekitar Georgetown (berhampiran Masjid Kapitan Keling) dan separuh lagi akan diedarkan pada waktu petang di Taman Botani.

 

IMG610_thumb43_thumb4

428778_10150582023453766_772728765_9

Inilah bunga, coklat dan buku tentang Nabi Muhammad.

Ada makna disebalik pemberian ini. Sepatutnya kami menggunakan bunga ros merah yang melambangkan cinta, kasih dan sayang, coklat melambangkan kemanisan kasih sayang tersebut dan buku adalah ilmu dan bukti kami sayang kepada meraka dan Nabi Muhammad juga menyayangi mereka.

DSC_0004_thumb8DSC_0014_thumb3

Mengedarkan bunga kepada peserta

407967_10150582023218766_772728765_9[1]

Menunggu peserta yang lain

401349_10150582023303766_772728765_9[2]

Saya memberikan taklimat kepada semua peserta


5 Feb 2012 : 10.00 pagi

DSCN2018_thumb3

Masjid Kapitan Keling..Masa untuk beraksiSmile

424696_10150582023608766_772728765_9[2]  425452_10150582023853766_249821662_n[1]

IMG_0699_thumb5405798_3237279221059_1539109321_3304

424052_3237285261210_1539109321_3304[2]426277_3237281581118_1539109321_3304

IMG_0715_thumb4340768_3162879748012_1145900063_4960[2]


5 Feb 2012 : 11.30 pagi

Selesai mengedarkan bunga. Jadi, sementara menunggu peserta-peserta lain di Masjid Kapitan Keling, saya menunjukkan kepada mereka bagaimana menjalankan dakwah menerusi masjid kepada peserta-peserta yang telah selesai mengedarkan bunga. Insyaallah saya akan berkongsi tentang tour ini kemudian.

DSC_0055_thumb3


5 Feb 2012 :2.30 petang

Selepas makan tengah hari dan solat zohor, kami berkumpul semula untuk agenda yang terakhir iaitu postmortem. Kami mulakan dengan berkongsi pengalaman masing-masing ketika mengedarkan bunga. Selepas itu, untuk postmortem, kami membuat kesimpulan seperti berikut:

1. Kebanyakan penduduk tempatan menolak apabila kami hendak memberikan bunga dan buku kepada mereka manakala pelancong pula lebih terbuk dan berbesar hati menerima pemberian kami.

2. Untuk program akan datang kami perlu menyediakan bahan bacaan dalam bahasa lain juga (contoh: tamil dan mandarin) kerana tidak semua penduduk tempatan memahami bahasa inggeris.

3. Menyediakan bahan bacaan yang tidak mempunyai tulisan arab di atasnya kerana kebanyakan penduduk tempatan takut untuk menerima buku tersebut kerana perkataan “Muhammad” di tulis menggunakan huruf arab.

4. Bagi memastikan kesinambungan dan tindakan susulan bagi program ini dengan menyediakan laman web atau fb page yang membolehkan kami terus berhubung dengan mereka dan juga menganjurkan ceramah tentang Nabi Muhammad supaya mereka lebih mengenali siapakah baginda.

Alhamdulillah, kami selesai lebih kurang pukul 3.30 petang. Semoga Allah membuka hati penerima bunga tersebut. Semoga Allah memberikan hidayah kepada mereka.

IMG_0746_thumb4

Kebanyakan daripada kami telah balik kerana mempunyai urusan lain

 

340721_325468990825622_2690879297970[1]


VIDEOS:

http://vimeo.com/36424601

https://www.facebook.com/photo.php?v=344659182222701

 

Jom sertai kami tahun depan. Insyaallah…Red rose

With Love,Red heart

NUR

Update on “Spread The Love of Prophet Muhammad”

In The Name of Allah The Most Gracious The Most Merciful

Alhamdulillah, last 5th February on Prophet Muhammad’s Birthday, we are celebrating it by giving roses, chocolates and books to our not yet Muslims so that they know there’s a messenger sent to them. About 100 roses,chocolates and books distributed to not yet Muslim round Georgetown near Masjid Kapitan Keling. Alhamdulillah, this program finish earlier than we thought. We start distributing around 10 am and finished about 11.30 am.


4 Feb 2012 : 8.40 pm

6 of us gathered at Rumah Khatijah (Rumah Transit IPSI) preparing for tomorrow’s program. I’ve been doing this for the past two years. And this year is the third year IPSI organized such program and we expanded this program to another places as well. Alhamdulillah…May Allah grant His blessing to those who helps His Religion. Ameen…

IMG606

Fresh flowers from the shop..

IMG608IMG609

Wrapping chocolates…


5 Feb 2012 :8.00 am

All the participants gather at anjung Masjid USM for breakfast and briefing. About 20 participants joined this program. Alhamdulillah..At first we decided to distribute about 200 flowers. But last meeting with IPSI committee members, only 3 persons confirmed their participation in this program. So, I thought I won’t have enough man power to work out this program. So, we decided to distribute only 100 and divide into two session. Half in the morning which distributed around Georgetown (nearMasjid Kapitan Keling) and another half will be distributed at Botanical Garden in the evening.

IMG6103

428778_10150582023453766_772728765_9060866_1596706761_n

This is the flower,chocolate and book about prophet Muhammad.

There’s a meaning behind it. Suppose we use red roses which is mean love, and chocolate is sweetness of the love and the books is a knowledge and a prove that we love them and prophet Muhammad loves them.

DSC_0004DSC_0014

Distributing the flowers

407967_10150582023218766_772728765_9060863_1896934985_n

Waiting for other participants

401349_10150582023303766_772728765_9060864_2056896754_n

Me giving the briefing to all participants.


5 Feb 2012 : 10.00 am

DSCN2018

Masjid Kapitan Keling..Time for actionSmile

424696_10150582023608766_772728765_9060867_79067664_n  425452_10150582023853766_249821662_n

IMG_0699405798_3237279221059_1539109321_33047229_760277618_n

424052_3237285261210_1539109321_33047242_540831102_n426277_3237281581118_1539109321_33047234_134757266_n

IMG_0715340768_3162879748012_1145900063_4960101_1030649187_o


5 Feb 2012 : 11.30 am

Finished distributing the flowers. So, while waiting for others participants at Masjid Kapitan Keling, I just show them how to conduct dakwah through masjid tour to participants who already finished distributing the flowers. Insyaallah I will share about this tour later.

DSC_0055


5 Feb 2012 :2.30 pm

After lunch and zohor prayer, we gather back for the last agenda which is postmortem. We start with sharing all the experience during distribution of the flowers. After that, for postmortem, we make conclusion that:

1. Most of local citizen rejected when we want to give them flowers and books while the tourist is more open accept it with a big heart.

2. For next program we should provide literature in other language (eg: tamil, mandarin) because not all local citizen understands english language.

3. Provide literature with no arabic text on it because most local citizen afraid to accept that book because of “Muhammad” is written in arabic alphabet.

4. Provide continuity or follow up by creating a website of fb page which we can still contact them and also organize a public talk or program about prophet Muhammad so that they can know better about him.

Alhamdulillah, we finish everything around 3.30 pm. May Allah open hearts of the flower’s receiver. May Allah guide them.

IMG_0746

Most of us already go back because they have another work to do.

340721_325468990825622_269087929797062_852976_1492257741_o


VIDEOS:

http://vimeo.com/36424601

https://www.facebook.com/photo.php?v=344659182222701

 

Let’s join us next year Insyaallah…Red rose

With Love,Red heart

NUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Site Meter